Zoeken

Nieuwe opzet Manx Grand Prix gepresenteerd, Classic TT vervallen

17 januari 2022
Slecht nieuws voor de fans van de Classic TT. De Max Motor Cycle Club en het Department for Enterprise van het eiland Man hebben vandaag plannen voor een nieuwe opzet voor de 2022 Manx Grand Prix 2022, waarbij de Classic TT is gecanceld en in plaats daarvan twee classic raceklassen bij de Manx Grand Prix zijn ondergebracht.

De huidige opzet van Manx Grand Prix en Classic TT in één groot 14-daags evenement was volgens het persbericht van de Manx Motor Cycle Club onder de loep worden genomen om de duurzaamheid van de Manx Grand Prix, dat in 2023 z'n 100-jarige jubileum viert, op lange termijn te garanderen. 

Het onderzoek naar de toekomst van de Manx Grand Prix omvatte een analyse van de kosten en de baten voor de lokale economie, de impact die de wegafsluitingen hebben op locale bewoners en bedrijven, het veiligheidsrisico management, de aanwezigheid van voldoende Marshalls gedurende het evenement en tot slot de relatie tot fans, media en de industrie en de constante noodzaak nieuwe fans aan te trekken.

Met de nieuwe look voor het evenement komt er helaas een eind aan de Classic TT. In plaats daarvan zullen een 5-tal raceklassen voor moderne en klassieke motoren onder de vlag van de Manx Grand Prix worden verreden. 

De Manx Grand Prix races voor moderne motoren zullen dichter bij de Isle of Man TT races komen te staan, met de Senior en Junior races voor Supersport en Supertwin motoren waarbij met soortgelijke (maar niet identieke) specificaties als tijdens de TT wordt gereden. 

Met de Classic Manx Grand Prix races moet worden voortgeborduurd op de high-profile racing reputatie van het eiland, waarbij 's werelds beste teams en rijders worden verwacht aan te treden. 

In de nieuwe opzet is de lengte van het evenement flink teruggebracht van 14 naar nu slechts 9 dagen, te beginnen op zondag 21 augustus en eindigend op maandag 29 augustus, wat in het Verenigd Koninkrijk August Bank Holiday is. 

Door het evenement met 5 dagen in te korten is de beschikbaarheid van voldoende Marshalls verzekerd, terwijl tegelijkertijd het mindere aantal wegafsluitingen tot minder kosten en overlast voor bewoners en bedrijven zal zorgen. 

De Manx Grand Prix zal in navolging van de Isle of Man TT het nieuwe Safety Management System adopteren dat erop is gericht om de veiligheid op en rond op de Mountain Course te verbeteren. 

De Manx Motor Cycle Club heeft in een verdere ontwikkeling ACU Events Ltd aangewezen als race organisator, die sinds 2008 ook de organisatie van de Isle of Man TT in handen heeft. De Manx Motor Cycle Club blijft echter de eigenaar van het event. 

Een woordvoerder van de Manx Motor Cycle Club zei:
"Deze nieuwste reeks ontwikkelingen die vandaag zijn aangekondigd voor de Manx Grand Prix, zijn voortdurend geëvolueerd sinds de oprichting in 1923 en markeren een opwindend, nieuw hoofdstuk voor het beroemde evenement.

Om de duurzaamheid op lange termijn te garanderen, hebben we niet alleen gehandeld om de uitdagingen waarmee het evenement wordt geconfronteerd aan te pakken, maar ook om nieuwe energie te injecteren in zowel het uiterlijk van het evenement, waarvan we denken dat het ons zal leiden naar een succesvolle toekomst die zich lang uitstrekt. na het eeuwfeest in 2023."