Zoeken

MotoGP wintertest start in Maleisie

31 januari 2011

De verplichte winterstop van ruim twee maanden zit er bijna op. In Sepang zullen de MotoGP coureurs morgen aantreden voor een driedaagse MotoGP test, de eerste officiële wintertest sinds de post-season test op het Spaanse circuit van Valencia november vorig jaar.

MotoGP_2011.jpg

De komende MotoGP test in Maleisië is voor de 17 coureurs in de MotoGP dé gelegenheid om te zien in hoeverre hun MotoGP racers over de winter door de fabrikanten zijn verbeterd. Terwijl de nieuwe wereldkampioen Jorge Lorenzo naar Maleisië zal afreizen om zijn #1 titel te verdedigen hebben twee van zijn grootste rivalen heel andere intenties bij deze eerste wintertest.

Voor Valentino Rossi zal de MotoGP test in Maleisië een belangrijke graadmeter zijn voor wat betreft zijn fysieke gesteldheid. De negenvoudig wereldkampioen is nog herstellende van zijn schouderoperatie en ervaarde een week geleden nog tijdens een eerste test op de Ducati 1198 in Misano dat deze nog steeds heel erg pijnlijk is. Het is dan ook de vraag in hoeverre Rossi zich volledig zal kunnen geven tijdens deze driedaagse MotoGP test.

Net als Rossi zal ook Lorenzo's landgenoot Dani Pedrosa verre van fit aan de start van de driedaagse test verschijnen. Pedrosa is eveneens herstellende van zijn sleutelbeen blessure, die vorig jaar verergerde tijdens zijn crash in Motegi en bijna het eind van zijn 2010 seizoen had betekend. De MotoGP test in Maleisië is ook voor Pedrosa een graadmeter voor wat betreft zijn fitness, maar de Repsol Honda coureur lijkt op dit moment in een verder gevorderd stadium dan Valentino Rossi.

Pedrosa's nieuwe teamgenoot Casey Stoner hoeft zich dit jaar wat blessures betreft nergens zorgen over te maken. De Australiër was het afgelopen jaar tijdens de test na afloop van de laatste Grand Prix al erg positief over de RCV212 en zal zijn sterke optreden van vorig jaar in Maleisië door willen zetten. Het is de vraag in hoeverre Honda de elektronica van de racer, waar Stoner om vroeg na afloop van de test in Valencia, in positieve zin heeft aan weten te passen. Voor de derde Repsol Honda coureur Andrea Dovizioso zal 2011 het seizoen van de waarheid worden, aangezien het de vraag is of Honda in 2012 ook nog een driemans team aan de start zal brengen.

De MotoGP ziet dit jaar ook enkele debutanten aan de start. Nieuwkomer bij Yamaha is Cal Crutchlow, die dit seizoen de overstap maakt van het Yamaha World Superbike Team naar het Monster Tech 3 team waar hij de plaats zal innemen van Ben Spies, die op zijn beurt weer de overstap heeft gemaakt naar het officiële Yamaha MotoGP fabrieksteam als teamgenoot van Jorge Lorenzo. Crutchlow zal in het Tech 3 team uitkomen naast Colin Edwards, die daarmee aan zijn vierde seizoen voor het Franse team zal beginnen.

Naast Crutchlow zal ook de Tsjech Karel Abraham zijn debuut maken in de MotoGP voor het nieuwe Cardion AB Ducati MotoGP team, terwijl kersverse Moto2 wereldkampioen Toni Elias na een jaar van afwezigheid zijn rentree zal maken in de koningsklasse van de Grand Prix wegrace motorsport. Elias heeft in het LCR Honda MotoGP team de plaats ingenomen van de Fransman Randy de Puniet, die dit seizoen zal uitkomen voor het Pramac Ducati Racing Team naast Loris Capirossi. Capirossi keert daarmee na drie seizoenen Suzuki terug naar het honk van Ducati, waarvoor hij vijf seizoenen aan de start verscheen.

Met het vertrekken van Capirossi zal het Rizla Suzuki MotoGP team dit jaar met slechts één coureur, Alvaro Bautista aan de start verschijnen. Voor de Spanjaard is 2011 het tweede seizoen in de MotoGP, maar het is de vraag in hoeverre Suzuki budget heeft gevonden om de GSV-R competitief te krijgen. De deelname van Bautista aan de komende MotoGP test hing trouwens aan een zijden draadje, toen vorige week bleek dat zijn paspoort was verstreken.

Ook voor Nicky Hayden zal 2011 een belangrijk seizoen worden. De Texaan komt voor het derde jaar uit voor het Ducati Marlboro team en zal zich dit jaar écht moeten bewijzen, maar gaf tijdens Vrooom (de persvoorstelling van het Ducati MotoGP team) aan alle vertrouwen in het 2011 seizoen te hebben en uit te kijken naar samenwerking met Valentino Rossi. Het laatste team dat in 2011 aan de start zal verschijnen is het San Carlo Honda Gresini Team, dat met Marco Simoncelli en de Japanner Hiroshi Aoyama aan de start zal verschijnen. Simoncelli zal daarbij dit jaar op betere steun van HRC kunnen rekenen, als dank voor zijn goede prestaties het afgelopen seizoen.