Zoeken

MotoGP Claiming Rule Team: soepele regelgeving voor prive MotoGP teams

4 mei 2011
Dat het MotoGP startveld de laatste jaren is uitgedund tot minder dan 18 coureurs is niet alleen de motorsportfans een doorn in het oog. Om het tij te keren gaat vanaf 2012 de Claiming Rule Team regelgeving van start, die het privéteams goedkoper moet maken om deel te nemen aan de koningsklasse van de wegrace motorsport.

Corrado_Cecchinelli
Corrado Cechinelli, technisch directeur Dorna: "CRT is goed voor startveld MotoGP."

Met de nieuwe 1.000 cc limiet die vanaf 2012 van kracht zal gaan zal voor MotoGP machines die niet door een van de MSMA (Yamaha, Honda, Ducati, Suzuki) leden zijn ingezet goedkeuring moeten worden aangevraagd bij de Grand Prix Commissie. Hiervoor moet voor 31 december 2011 een zogenaamde CRT (Claiming Rule Team) status worden aangevraagd.

De CRT is een status die door elk team dat niet wordt vertegenwoordigd door een van de MSMA leden kan worden aangevraagd. Ofwel, privéteams als het Zwitserse Suter dat het afgelopen jaar al haar 1000cc MotoGP racer op basis van BMW's S1000RR motorblok had gepresenteerd. Een team dat aanspraak wil maken op de CRT status moet een vaste gecontracteerde rijder hebben die gedurende het seizoen over 12 motorblokken moet kunnen beschikken.

Teams met een CRT status krijgen technisch voordeel voor wat betreft de regelgeving. Zo mogen de teams per seizoen het dubbel aantal motorblokken (12 i.p.v. 6) gebruiken en mag een grotere benzinetank (24 i.p.v. 21 liter) worden toegepast. Daar staat tegenover dat na afloop van elke race het gebruikte motorblok door een van de MSMA leden kan worden opgekocht voor de prijs van € 20.000 (€ 15.000 zonder versnellingsbak).

Volgens Corrado Cechinelli van Dorna wordt met de invoering van de CRT een belangrijke stap gezet om de startgrid van de MotoGP weer vol te krijgen. Tot 29 april konden teams zich inschrijven voor deelname aan het 2012 MotoGP kampioenschap. Van de 16 aanmeldingen heeft de IRTA een selectie van 14 teams (met 21 rijders) gemaakt die nu een meer gedetailleerd plan moeten overleggen over hun plannen voor het 2012 MotoGP kampioenschap. De 14 teams hebben tot 14 mei hiertoe de tijd, daarna zal door de IRTA een voorlopige lijst met deelnemers worden vrijgegeven.