Molyneux wint ook tweede IOMTT zijspanrace

7 juni 2012
Na op zaterdag al de eerste race te hebben gewonnen hebben Dave Moyneux en bakkenist Patrick Farrance ook de tweede zijspanrace op naam weten te schrijven. Bij de start van de derde en laatste ronde wist het duo Tim Reeves/Dan Sayle voorbij te gaan. Het was de vijfde keer dat de Maxman Molyneux een dubbelzege in de TT wist te halen.

Dave_Molyneux-Patrick_Farrance_IOMTT_sidecar

Onder verre van ideale omstandigheden ging de vertraagde tweede zijspanrace om 16:25 start, waarbij de rijders werden gewaarschuwd voor natte plekken op de baan en de mogelijke regen in de Mountain section. Ook werden naast de baan de bekende wit-rode vlaggen gezwaaid om rijders op de natte baan te wijzen.

Molyneux en Farrance namen kopstart in de race en lagen bij Glen Helen 1,1 seconden voor op de Birchalls, die op hun beurt weer 0,6 seconden voorsprong hadden op het duo Reeves/Sayle. Bij de Sulby Speed Trap ging Molyneux 13 mph langzamer dan Birchall, die bij Ballaugh inderdaad de leiding in de race wist te nemen.

Bij Ramsey Hairpin was de voorsprong van de Birchalls zelfs tot 3 seconden gegroeid, maar aan het eind van de eerste ronde waren het Reeves/Sayle die voor het eerst de leiding in de race namen. Molyneux/Farrance lagen nog steeds op de tweede plaats, terwijl de Birchalls naar de derde plaats waren teruggevallen.

In de tweede ronde waren Molyneux/Farrance wederom langzamer bij Sulby, hoewel het verschil ditmaal 'slechts' 7 mijl bedroeg. Ondanks de lagere topsnelheid wist Molyneux het gat met Reeves terug te brengen tot 3,5 seconden bij de Ramsey Hairpin, met de Birchalls nu op 13,5 seconden achter de raceleiders. Bij de Bulgalow was het verschil tussen de raceleiders nog maar 1,45 seconden, bij de tweede doorkomst nog maar 0,82 seconden.

Met de raceleiders beide een ronde boven de 113 mph zou de de derde en laatste ronde een spannende ontknoping moeten brengen. Bij Glen Helen had Molyneux echter zijn achterstand al omgezet in een voorsprong van 1,75 seconden, om daarna met rasse schreden afstand te nemen. Bij Ballaugh Bridge was de voorsprong al 7 seconden, om door te groeien tot bijna 11 seconden bij de Ramsey Hairpin.

Bij de finish hadden Molyneux/Farrance uiteindelijk een voorsprong van 17,11 seconden op het duo Reeves/Sayle. De Birchalls wisten in de laatste ronde Harrison/Aylott nipt achter zich te houden en scoorden daarmee opnieuw een podiumplaats.