Zoeken

Michael Dunlop wint zijn eerste Superbike TT

2 juni 2013
Dertig jaar na de eerste TT overwinning van zijn wijlen oom heeft Michael Dunlop zijn eerste overwinning in de Superbike TT gescoord. De Honda TT Legends coureur bouwde vanaf de start een stevige voorsprong op en eindigde de 6 ronden lange race in een nieuwe recordtijd van 1 uur, 45 minuten en 30 seconden, ruim een halve minuut sneller dan het oude record.

Michael Dunlop_Superbike_TT

Met een vertraging van vijfenveertig minuten, als gevolg van een verkeersongeluk, ging de 6-ronden Superbike TT op zondagmiddag om drie uur lokale tijd van start. Gary Johnson was bij de start goed weg en had bij het eerste meetpunt van Glen Helen een kleine voorsprong van anderhalve seconde op Michael Dunlop opgebouwd. Bij Ballaugh had Dunlop zijn achterstand echter al in een kleine voorsprong omgezet en zou vanaf dat moment zijn voorsprong niet meer uit handen geven.

Bij de eerste doorkomst had de populaire Guy Martin, die nog nooit een TT race heeft gewonnen, zich naar de tweede plaats gereden, drie seconden achter Dunlop en achttiende seconde voor Johnson. McGuinness lag op dat moment op de vierde plaats, ruim zes seconden achter zijn teamgenoot en de eerste coureur die geen gemiddelde rondetijd in de 130 mph zone had gerealiseerd.

De tweede ronde bouwde Michael Dunlop zijn voorsprong verder uit op John McGuinness, die als eerbetoon aan Michael's wijlen oom Joey Dunlop 30 jaar na Joey's eerste TT overwinning in diens racekleuren reed en in de tweede ronde zich naar de tweede plaats had weten te rijden. McGuinness en Cameron Donald kwamen bijna gelijktijdig in de pits voor hun eerste stop, gevolgd door Guy Martin en Michael Dunlop die als zesde was gestart. Gary Johnson haalde de pitstraat niet, bij de Nook kwam Honda Lincs coureur zonder benzine te staan.

McGuinness' eerste pitstop was maar liefst zes seconden sneller dan die van Martin, waardoor de 19-voudig TT winnaar zijn voorsprong op Martin flink wist uit te bouwen. Martin viel in de derde ronde terug naar de vierde plaats, achter Cameron Donald, terwijl Michael Dunlop op kop zijn voorsprong verder wist uit te bouwen. Dunlop's broer William Dunlop kreeg na de eerste pitstop een tijdstraf van 30 seconden aan zijn broek, vanwege het overschrijden van de maximum snelheid in de pitstraat.

Dunlop McGuinness
Het moment dat Dunlop de veertig seconden eerder gestartte Cameron Donald op de baan voorbij gaat

William Dunlop was niet de enige coureur die daarvoor een tijdstraf kreeg. Bij de tweede en laatste pitstop aan het einde van de vierde ronde zette McGuinness per ongeluk na het tanken de begrenzer uit en reed daardoor te snel de pitstraat uit. McGuinness werd hiervoor met 60 seconden tijdstraf bestraft en viel daardoor in een klap terug naar de vierde plaats, op tweeëntwintig seconden van Martin.

De laatste twee ronden zette McGuinness echter de aanval in en wist zijn achterstand in een ronde tot zeven seconden terug te brengen. Via de pitborden naast de baan werd McGuinness op de hoogte van zijn 4e positie gebracht en reed de allerlaatste ronde de longen uit zijn lijf. Bij Ballaugh had McGuinness zijn achterstand tot iets meer dan een seconde teruggebracht om bij de Ramsey Hairpin de derde plaats van Martin te hebben overgenomen.

De laatste Mountain Mile bouwde McGuinness zijn voorsprong op Martin verder uit en eindigde de laatste ronde met een nieuw ronderecord van 131,6708 mijl per uur. Michael Dunlop deed het de laatste twee ronden ietwat rustig aan (wat heet rustig, zijn laatste ronde ging met 131.1733 mijl per uur) en scoorde daarmee zijn allereerste overwinning in de Superbike TT, zijn vierde Isle of Man TT overwinning in totaal.

Cameron Donald werd als tweede afgevlagd, bijna eenenveertig seconden achter Dunlop, terwijl McGuinness op 1 minuut en 22 seconden de derde en laatste podiumplaats voor zich op wist te eisen. Guy Martin en Conor Cummins maakten de top vijf compleet.

Josh Brookes_Superbike_TT
Josh Brookes, hier in actie bij Ballaugh Bridge, zette in zijn laatste ronde met 127.726 een nieuw Rookie-ronderecord

Van de nieuwkomers zette de Australiër Josh Brookes, teamgenoot van Guy Martin in het Tyco Suzuki team en vaste rijder binnen het team in het Brits Superbike kampioenschap, een record door de snelste rondetijd ooit voor rookies met een gemiddelde snelheid van 127.726 mph (205,54 km/u) te realiseren. Het oude record uit 2007 stond op naam van Steve Plater met een gemiddelde snelheid van 125.808 mijl per uur.