Zoeken

Mc Guinness doorbreekt als eerste 130 mph tijdens kwalificatie IOM TT

31 mei 2012
John McGuinness heeft in 'qualifying week' als eerste de 130 mph grens doorbroken. Op woensdagavond reed de Honda TT Legends coureur een tijd van 17'24.20 over het ruim 37 lange stratencircuit, wat zijn gemiddelde snelheid op 130,079 mph bracht. McGuinness was daarmee voor de derde avond op rij de snelste man op de baan.

John_McGuiness_Isle_of_Man_TT_2012

Na twee avonden onder een stralende zon te hebben gekwalificeerd waren de weersomstandigheden op woensdagavond een stuk minder. Hoewel nog steeds droog was het  beduidend frisser dan de dagen daarvoor en werden in de mountain sectie zware donkere wolken gemeld. Evenals de voorgaande dagen ging de kwalificatie rond 18:30 van start, waarna alle grote namen meteen met hun 1000cc superbike machines de baan op gingen.

Ondanks de laaghangende bewolking in de mountain sectie werden meteen snelle rondetijden neergezet. Guy Martin reed in zijn eerste ronde een tijd van 128,448 mph en verbeterde daarmee zijn eigen snelste tijd, maar kwam nog wel een fractie tekort op John McGuiness en  Cameron Donald die op dinsdag al tegen de 130 mph grens aan hadden gezeten.

John McGuinness noteerde met een snelheid van 190,1 mph (305,9 km/u) bij de Sulby straight de hoogste topsnelheid, maar bleef zijn eerste ronde steken op een gemiddelde snelheid van 127,919 mph. Bijna alle coureurs bleven op de baan en wisten in de tweede ronde hun tijden aan te scherpen. Martin bracht het tot een snelheid van 128,866 mph, terwijl Bruce Anstey een snelheid van 129,566 mph wist te realiseren.
De snelste tijd kwam echter op naam van McGuiness, die met een gemiddelde snelheid van 130,079 mph (209,323 km/u) zijn tweede ronde volbracht. Ook Cameron Donald, die in zijn eerste ronde nog een snelheid van 129.075 mph had gerealiseerd, was in zijn tweede ronde goed op dreef, maar moest zijn Wilson Craig Honda bij Windy Corner met pech langs de kant zetten.

Tegen het eind van de kwalificatie werd de mist steeds sterker, waardoor de kwalificatie werd afgevlagd. De geplande kwalificatie voor de zijspannen kwam hierdoor te vervallen. Na twee dagen trainen wordt de zijspanklasse aangevoerd door Tim Reeves/Dan Sayle, die op dinsdagavond een snelheid van 112.808 mph hadden gerealiseerd. In de Supersport wordt het veld aangevoerd door de familie Dunlop, dat van een andere planeet in deze klasse lijkt te zijn.