Zoeken

Marc Coma wint 2014 Dakar

18 januari 2014
Marc Coma heeft voor de vierde keer de Dakar Rally gewonnen. De Red Bull KTM rijder had bijna twee uur voorsprong op teamgenoot Jordi Viladoms, terwijl Olivier Pain op twee uur de derde en laatste podiumplaats voor zich op wist te eisen.

Marc Coma_Dakar_2014

Hoewel de concurrentie dit jaar een flink stuk groter was, is KTM er voor de veertiende opeenvolgende keer in geslaagd de Dakar, de meest prestigieuze enduro Rally, op naam te schrijven. Bij Yamaha had men niemand minder dan vijfvoudig Dakar winnaar Cyril Despres bij Yamaha weggekocht, terwijl ook Honda in haar tweede jaar met de nieuwe CRF450 Rally voor de overwinning ging, en daarvoor de talentvolle Joan Barreda had ingelijfd.

De 2014 Dakar Rally begon dan ook zeer voorspoedig voor het HRC team, dat de eerste drie etappes wist te winnen. Barreda lag vanaf de eerste etappe aan de leiding van het algemeen klassement, terwijl Marc Coma na drie dagen op de derde plaats lag, op bijna veertien minuten van Barreda en bijna een minuut achter Despres.

Vanaf de vierde etappe keerde echter het tij voor het Red Bull KTM team: Joan Barreda ging met navigeren in de fout en zag daardoor zijn voorsprong op Coma, die netjes een derde tijd had gezet, wegsmelten. De vijfde etappe schreef Coma zijn eerste etappezege bij en nam tevens met een riante voorsprong van veertig minuten - Barreda was opnieuw met navigeren de mist in gegaan - de leiding over in het algemeen klassement.

Van de 13 etappes werden er dit jaar slechts twee door Coma gewonnen, wat tevens het eindtotaal voor KTM is. Twee etappeoverwinningen gingen naar Sherco, Yamaha stond drie etappes op het hoogste podest, terwijl Honda het maar liefst zes etappes wist te winnen. De problemen met navigeren, de tijdstraf vanwege het overschrijden van de maximum snelheid in een gecontroleerde zone en zijn crash de voorlaatste dag hebben echter een vette streep door Honda's ambities getrokken.

KTM en Marc Coma waren dit jaar zeker niet dominant, maar wisten wel op cruciale momenten te scoren en vooral geen fouten te maken. Maar dat zou volgend jaar best wel eens anders kunen zijn.

Eindstand 2014 Dakar:

1 Marc Coma 18:45'11 ESP KTM KTM Red Bull Rally Factory
2 Joan Barreda +41'10 ESP HONDA TEAM HRC
3 Chaleco López +53'41 CHI KTM KTM Red Bull Rally Factory
4 Jordi Viladoms +58'58 ESP GAS GAS Gas Gas JVO Team
5 Alain Duclos +01:02'13 FRA SHERCO Sherco Rally Factory
6 Olivier Pain +01:12'22 FRA YAMAHA Yamaha Racing
7 Kuba Przygonski +01:14'27 POL KTM KTM Rally Factory
8 Cyril Despres +01:23'01 FRA YAMAHA Yamaha Racing
9 Jeremias Israel +01:23'30 CHL SPEEDBRAIN Team Speedbrain
10 Stefan Svitko +01:30'13 SLO KTM Oraving Slovnaft Team