Zoeken

Lorenzo rijdt in Laguna Seca

18 juli 2013
Na afgelopen weekend opnieuw zijn linker sleutelbeen te hebben geblesseerd leek Jorge Lorenzo de komende tijd uitgeschakeld, maar de huidig MotoGP wereldkampioen heeft toch besloten naar Laguna Seca af te reizen voor de negende Grand Prix van het seizoen. Door toch te rijden hoopt Lorenzo de schade in het wereldkampioenschap beperkt te kunnen houden.

Jorge Lorenzo_Sachsenring_2013

De beslissing van Lorenzo om, ondanks afgelopen weekend voor de tweede keer aan zijn gebroken sleutelbeen te zijn geopereerd, dwingt alleen maar respect af voor de motivatie van de tweevoudig MotoGP wereldkampioen, hoewel we ons niet aan het idee kunnen onttrekken dat Lorenzo aanwezigheid in Laguna Seca onder druk van Yamaha is genomen.

Vanuit het ziekenhuis in Barcelona had Lorenzo het afgelopen weekend nog laten weten geen risico meer te nemen, te rusten om zijn schouder goed te laten genezen en gaf met een 'See you at Indy' aan in Indianapolis (de eerste Grand Prix na de zomerstop) weer aan de start te verschijnen. Dinsdag had Lorenzo nog van de doktoren te horen gekregen dat hij het beste nu kon rusten om zijn schouder goed te laten helen.

Geheel tegenstrijdig met Lorenzo's bericht kwam Yamaha op dat zelfde moment echter met een eigen persbericht, waarin werd gesteld dat begin deze week zou worden beslist of Lorenzo naar Laguna Seca af zou reizen.

De beslissing van Yamaha, die nu in een officieel bericht pretendeert dat het Lorenzo's eigen beslissing is die na goed overleg met zijn artsen is genomen, is ongetwijfeld het gevolg van de blessure van Pedrosa, die zich eveneens op de Sachsenring flink blesseerde en daardoor in de wedstrijd verstek moest laten gaan. Niet rijden op Laguna Seca zou het gat met de Repsol Honda's, die nu in het kampioenschap voor Lorenzo staan, alleen maar groter laten worden, en door wel te rijden hoopt Yamaha de schade ten opzichte van de Honda's beperkt te kunnen houden.

Jorge Lorenzo:
Uiteindelijk hebben we besloten toch naar Laguna Seca af te reizen. Na een laatste medische controle en met doktor Rodriguez te hebben gesproken, gaan we het proberen. In het begin dacht ik serieus dat het verstandiger was geweest om de nodige tijd te nemen om te herstellen en pas in Indy terug te keren, maar de laatste twee dagen heb ik me beduidend beter gevoeld en nu wil ik er zijn, hoewel ik zal proberen niet teveel risico te nemen.
Ik wil er zijn voor de fans en het wereldkampioenschap, maar vooral voor mijn team dat op me wacht. Ik wil iedereen bedanken voor alle steun die ik tot nu toe heb ontvangen en wil mijn dank uitspreken aan de doktoren in het ziekenhuis van Catalunya, in het bijzonder doktor Rodriguez en doktor Cots.

Wilco Zeelenberg, teammanager:
Jorge heeft de beslissing genomen naar Laguna Seca te vliegen en hoewel het niet gemakkelijk zal zijn heeft hij besloten om het te proberen - ondanks de pijn en de consequenties van de tweede operatie aan zijn geblesseerde sleutelbeen. We hebben opnieuw een zwaar weekend voor ons, vooral vanwege de layout van het circuit dat fysiek erg zwaar is. Ik kijk er nu alleen naar uit om hem in het team te zien en we zullen dan de strategie voor het weekend gaan bepalen.

Hoewel de gedrevenheid van Lorenzo alleen maar lovenswaardig is en wij daar alleen maar respect voor op kunnen brengen, is het te hopen dat zijn beslissing niet onder druk van Yamaha is gemaakt. Het zou erg triest zijn als Yamaha een wereldtitel belangrijker vindt dan de gezondheid van een van zijn coureurs.