Zoeken

Laverty zet 1e dag wintertest Phillip Island snelste tijd

14 februari 2013
Eugene Laverty heeft de eerste dag van de vierdaagse test ter voorbereiding van het 2013 seizoen op het circuit van Phillip Island de snelste tijd op de klokken gezet. De Aprilia fabriekscoureur reed een tijd van 1'31.7 en was daarmee tweetiende seconde sneller dan Leon Camier op de Fixi Suzuki GSX-R.

Eugene Laverty_Phillip_Island_Aprilia

Terwijl Laverty tijdens de eerste dag verder ging met waar hij het afgelopen jaar in Jerez was opgehouden, namelijk het zetten van de snelste tijd, verliep de dag in het Kawasaki kamp minder rooskleurig. In zijn zesde ronde kwam Tom Sykes in Syberia hard ten val en liep daarbij een blessure aan zijn pols op. In het ziekenhuis werd een breuk in zijn pols geconstateerd, maar het was niet duidelijk of het om een oude of een verse breuk ging.

Het team gaat de beelden nu doorsturen naar de artsen in Spanje, om de schade aan Sykes' pols te analyseren. Mogelijk zit Sykes morgen de tweede testdag uit, om zijn pols te laten rusten voor de officiële tweedaagse Dorna test welke voor aanstaande maandag en dinsdag is ingepland.

Afwezig tijdens de eerste dag was ook Carlos Checa, die de avond voor deze eerste test onwel werd na het eten en in de ochtend een dokter bezocht die hem adviseerde naar het ziekenhuis te gaan. Het vermoeden is dat Checa een opstopping heeft en het Alstare Ducati team is sceptisch of Checa morgen wel van de partij zal kunnen zijn.

Het testwerk van Ducati's rentree in het WK Superbike met het Belgische Alstare Team lag nu volledig op de schouders van Ayrton Badovini, die met een negende tijd genoegen moest nemen, ruim één seconde langzamer dan Laverty. Laverty's snelste tijd van 1'32.7 was trouwens slechts ééntiende seconde langzamer dan Tom Sykes in een eerdere test had neergezet.

De Britten deden het de eerste dag op het circuit van Phillip Island erg goed. Cresent Fixi Suzuki coureur Leon Camier en Pata Honda coureurs Jonathan Rea en Leon Haslam gaven slechts enkele tienden op Laverty toe en waren daarmee goed voor de plaatsen 2-3-4. Een sterk optreden van zowel Suzuki als Honda, die afgelopen winter blijkbaar hun huiswerk goed hebben gedaan. De nieuwe - van de MotoGP overgenomen - elektronica begint bij Honda z'n vruchten af te werpen, hoewel Rea nog niet 100% tevreden was.

Marco Melandri zette op een halve seconde de vijfde tijd, maar had nog steeds last van zijn rechterschouder waardoor hij al enkele weken wordt geplaagd. Door BMW werden naast elektronica ook nieuwe kroonplaten getest, nodig voor de nieuwe 48mm Öhlins voorvork.

Wintertest WK Superbike Phillip Island, tijden 14 februari:
1. Laverty (IRL-Aprilia) 1'31.7
2. Camier (GB-Suzuki) 1'31.9
3. Rea (GB-Honda) 1'32.0
4. Haslam (GB-Honda) 1'32.0
5. Melandri (ITA-BMW) 1'32.2
6. Guintoli (FRA-Aprilia) 1'32.3
7. Cluzel (FRA-Suzuki) 1'32.5
8. Giugliano (ITA-Aprilia) 1'32.7
9. Badovini (ITA-Ducati) 1'32.8
10. Neukirchner (GER-Ducati) 1'32.9
11. Davies (GB-BMW) 1'33 .0
12. Baz (FRA-Kawasaki) 1'33.3
13. Fabrizio (ITA-Aprilia) 1'33.7
14. Sykes (GB-Kawasaki) 1'34.5
15. Checa (SPA- Ducati) afwezig