Zoeken

KTM presenteert Moto3 motorblok

7 oktober 2011
KTM heeft haar nieuwe 250cc ééncilinder voor de komend seizoen nieuwe Moto3 Grand Prix wegraceklasse gepresenteerd. Het motorblok is volgens de Oostenrijkers geheel nieuw ontwikkeld en dus geen afgeleide van het bestaande 250cc motocrosser en heeft een opgegeven gewicht van slechts 25 kilo.

KTM_Moto3_engine

Officiële specificaties zijn door KTM niet vrijgegeven, maar écht spannend kunnen die ook niet zijn aangezien het Moto3 regelement behoorlijk aan banden is gelegd. Zo zijn in de nieuwe raceklasse, die het volgend jaar de 125cc gaat opvolgen, alleen 250cc ééncilinders toegestaan met een maximale zuigerdiameter van 81mm. Verder is het toerental beperkt tot maximaal 14.000 toeren, zijn pneumatische of hydraulische klepsystemen niet toegestaan en moet de nokkenas kettingaandrijving hebben.

Het Moto3 regelement schrijft verder voor dat het motorblok voor alle teams beschikbaar moet zijn voor een vaste prijs van € 12.000, inclusief aanvullende tuning kits. Fabrikanten van motorblokken moeten genoeg motorblokken en reserveonderdelen produceren om het hele seizoen 15 rijders te kunnen voorzien.

KTM_Moto3_slide

Naast leverancier van motorblokken (onder andere voor het Duitse Kalex, waarmee een samenwerkingsverband is aangegaan), gaat KTM zelf ook nog een Moto3 racer ontwikkelen, waarvan tijdens de presentatie door KTM’s algemeen directeur Stefan Pierer al een voorproefje werd gegeven. Volgens geruchten zal KTM de Moto3 racer vandaag al gaan testen op het Spaanse Cartagena.