Zoeken

John McGuinness zet snelste tijd kwalificatie Superbikes IOMTT

31 mei 2013
Na drie dagen met regen kon donderdagavond op het eiland Man opgelucht worden ademgehaald. Met droge wegen, een goed zicht en zelfs zonnige intervallen verliep de kwalificatietraining voor de 2013 Isle of Man TT geheel volgens planning. John McGuinness zette met 129.32 mph (208,1 km/u) de snelste gemiddelde tijd bij de Superbikes, die met nog één training te gaan voor het eerst in actie kwamen.

John McGuinness_2013_Isle_of_Man_TT

De vijfde trainingsdag voor de 2013 Isle of Man TT konden de coureurs eindelijk op hun Superbike machines van start. Op de nieuwkomers na, waaronder Josh Brookes en de Nederlander Branko Srdanov, hadden de coureurs vanwege het slechte weer dat het eiland drie dagen in z'n grip had gehad de zware machines laten staan en zich tot een enkele ronde op de Supersport of Superstock machine beperkt.

De eerste coureur die een ronde volbracht was Gary Johnson, met een gemiddelde snelheid van 125.73 mph. Niet veel later werd de tijd door Michael Rutter met 125.76 mph aangescherpt, maar het tweetal werd hun beurt door Guy Martin met een tijd nét onder de 128 mph flink teruggezet. Voor Michael Dunlop en Dan Kneen was de training voor de Superbikes van korte duur, beiden moesten hun machines met technische problemen al in de eerste ronde aan de kant zetten.

Ook grootste kanshebber John McGuinness maakte met zijn Fireblade bij Ballacraine een korte stop, maar vervolgde wel zijn weg en eindigde zijn eerste ronde met een gemiddelde snelheid van 120.25 mph. Ondertussen had Dunlop zijn weg terug naar de pits gevonden en overgestapt op zijn 600cc machine, om daarmee een tijd van 122.67 mph neer te zetten.

Na de eerste ronde maakten Johnson, Hillier, Donald en Cooper een korte stop om aanpassingen aan hun machines door te voeren, maar de meeste coureurs kozen ervoor nog een tweede ronde neer te zetten. Bruce Anstey zette kortstondig met een tijd van 1'28.05 de snelste tijd, maar werd niet veel later door John McGuinness met 129.07 teruggezet. Branko Srdanov_IOMTTIn hun vierde ronde (de tweede na de pitstop) braken zowel Anstey als McGuinness de 129 mph barrière, met een gemiddelde snelheid van 129.14 mph voor Anstey en 129.32 voor McGuinness, de snelste tijd van de dag.

Bij de nieuwkomers waren het opnieuw Josh Brookes en onze Nederlander Branko Srdanov die indrukwekkende tijden wisten te realiseren. Net als de vorige dagen was Brookes met een gemiddelde snelheid van 121.99 mph de snelste rookie op de baan. De 30-jarige Australiër reed maar liefst 3 ronden boven de 120 mph. Sradov zette bij de rookies de tweede tijd met een gemiddelde snelheid van 120.11 mph, en dat is ronduit goed te noemen voor de 25-jarige Zwollenaar.