Zoeken

John McGuinness wint Senior TT

7 juni 2013
Nadat de race vanwege een incident bij Bray Hill drieënhalf uur was vertraagd heeft John McGuinness de afsluitende Senior TT van de 2013 Isle of Man TT op naam geschreven, en daarmee zijn 20e TT overwinning gescoord. De TT Legends coureur had na zes ronden een voorsprong van 10 seconden op teamgenoot Michael Dunlop. Bruce Anstey maakte het podium compleet.

John McGuinness_Senior_TT

Maar liefst 10 toeschouwers moesten naar het ziekenhuis worden afgevoerd nadat bij de start van de Senior TT Jonathan Howarth bij Bray Hill ten val was gekomen. De coureur zelf hield er slechts een lichte fractuur aan over, van de 10 toeschouwers die werden gewond liggen er nog zes in het ziekenhuis, waarvan een op de ER. Als gevolg van de crash werd de wedstrijd direct stilgelegd.

Bij de herstart om 16:30 was het Gary Johnson die bij Glen Helen de leiding nam, op slechts een halve seconde gevolgd door William Dunlop, die op zijn beurt slechts 0.05 seconden voorsprong op zijn broertje Michael had. Michael Rutter lag op de vierde plaats, met McGuinness op vijf.

Bij de Ramsey hairpin had Michael Dunlop de leiding vergenomen, met Johnson op twee en McGuinness inmiddels op de derde plaats. De eerste ronde werd door de top vijf binnen 130 mph gezet, waarbij het verschil aan kop niet meer dan zeven seconden was tussen leider Michael Dunlop en vijfde man Guy Martin.

In de tweede ronde zette McGuinness, die bij de eerste doorkomst zich al naar de tweede plaats had gereden, de aanval verder in en wist bij Ballaugh voor het eerst de leiding in de zes ronden lange wedstrijd te nemen. Met een gemiddelde snelheid van 131.272 mph werd de tweede ronde volbracht en bouwde McGuinness een voorsprong van 2,4 seconden op Michael Dunlop op, die op zijn beurt bijna vijf seconden voorsprong op Guy Martin had.

Door een snelle pitstop wist McGuinness zijn voorsprong nog verder uit te breiden, maar bij Glen Helen had Dunlop zijn achterstand al tot een halve seconde teruggebracht. McGuinness reageerde echter snel en wist bij de Ramsey Hairpin zijn voorsprong weer te verdubbelen. In de vierde ronde leek McGuinness Dunlop definitief te breken, bij de tweede pitstop had McGuinness zijn voorsprong tot zeven seconden uitgebouwd, met Anstey nu op de derde plaats.

De laatste twee ronden wist McGuinness zijn voorsprong vast te houden en scoorde daarmee zijn 20e TT overwinning, zijn 41e podium in totaal. Michael Dunlop werd op tien seconden als tweede afgevlagd en sloot daarmee een zeer succesvolle TT af. Bruce Anstey zette de laatste ronde met 131.531 mph de snelste tijd van de race, en werd als derde afgevlagd.