Zoeken

Jasper Iwema teamgenoot van Rossi!

6 februari 2010

Ruim een week geleden leek de carrière van Grand-prix coureur Jasper Iwema ten einde. Alles werd in het werk gesteld om de 20-jarige rijder uit Hooghalen ook dit jaar op de startgrid te krijgen, maar MotoGP-rechtenhouder Dorna besloot Iwema geen startbewijs te geven. Dankzij onder meer de inzet van het TT-circuit en een aantal sponsors meldde zich vorige week het Italiaanse CBC Corse Team, waar tot op dit moment alleen de Fransman Louis Rossi onder contract stond. Woensdagavond reisde Iwema samen met manager Jan Abbink af naar Italië waar donderdag een handtekening werd gezet onder een 1-jarig contract.

Iwema-Seel.jpg
Zijn Seel verruilt hij voor een Aprilia maar de gele helm blijft toch, Jasper?

Jasper Iwema zal dit seizoen dus op een Aprilia uitkomen in de 125cc klasse

Ik ben ernom opgelucht en blij. Racen in de grand prix' is mijn doel, daar leef ik voor.

Twee weken terug zat Iwema, die vorig seizoen onder de vleugels van Team Germany zijn debuut maakte in het wereldkampioenschap 125cc, diep in de put.

Het lukte gewoon niet een nieuw team te vormen of te vinden. Alle opties werden afgekeurd door rechtenhouder Dorna.

Ook de poging om in te stromen bij het grand prix team van Arie Molenaar mislukte.

Ik had niet het benodigde budget en ik kon daar niet met mijn eigen monteurs terecht. Ik was er zo kapot van, dat ik bijna wilde stoppen. Maar alles is toch nog goedgekomen.

Het CBC Corse Team heeft in de 125cc-klasse een enorme staat van dienst. Het team had in het verleden coureurs als Talmacsi, Dovizioso en Corsi onder contract. Twee jaar geleden kreeg het team forse klappen te verwerken toen het KTM-project niet liep zoals verwacht. Eind vorig seizoen krabbelde het Italiaanse team weer op en dit jaar hoopt CBC de stijgende lijn door te zetten.

Ook Iwema's manager Jan Abbink zag het niet meer zitten.

Ik wil al vijf jaar een eigen team beginnen in het WK, omdat dat goedkoper is dan een coureur onderbrengen bij een ander team. Rechtenhouder Dorna houdt het keer op keer tegen, omdat ze de 125cc willen reduceren. Frustrerend, want ik heb heel goede mensen om me heen verzameld, kopstukken uit het zakenleven. Als dan alles zo mooi klikt met het beste van het beste bij elkaar, dan baal je enorm als Dorna dat steeds de kop indrukt.

De Almeloër had de handdoek eigenlijk al in de ring gegooid, toen Iwema's vaste monteur Jörg Seel van de interesse van CBC Corse hoorde.

Ik ben meteen naar Italië gevlogen en het klikte. Ook is het redelijk in de prijs. Ik kan helaas niet al mijn mensen meenemen naar het team, maar ik moest de knoop doorhakken voor Jasper.

Voor Jasper betekent het dat hij verzekerd is van zijn tweede jaar in de GP cyclus. Zijn beste prestatie in het seizoen 2009 was een 13e plaats tijdens de grand prix van Frankrijk. Bij zijn thuis-GP op het TT-circuit van Assen kwam Iwema als 19e over de finish. Drie grands prix' wist hij niet tot een goed einde te brengen omdat hij (uit-)viel.

Hij moet een plek hebben in de GP's. Dat is belangrijk voor de Nederlandse motorsport. Wil Nederland nog een beetje aansluiting houden, dan moeten er coureurs op het hoogste niveau rijden. Dat bevordert ook de animo voor jonge talenten om door te gaan.

Jasper Iwema kijkt uit naar de samenwerking met zijn nieuwe team.

De Aprilia lijkt me een prima motor. Stuurt licht. Heeft wel iets minder vermogen, maar dat kan ik met mijn gewicht van 48 kilogram wel compenseren. In maart gaan we testen in Spanje en weet ik meer.

Iwema verruilt dus Team Germany en zijn Duitse Seel machine voor CBC Corse en een Italiaanse Aprillia. Manager Abbink zal meeverhuizen. CBC wil ook graag monteur Jörg Seel inlijven, maar die onderhandelingen lopen nog.