Zoeken

Hutchinson wint afsluitende Senior TT

12 juni 2010

Ian Hutchinson heeft geschiedenis geschreven door als eerste coureur 5 TT overwinningen in één week te scoren tijdens de 2010 Isle of Man TT. In de afsluitende Senior TT, die vanwege een ernstige crash was stilgelegd en daarna tot vier ronden gereduceerd, vielen zijn naaste belagers uit waardoor de Brit op z'n gemak zijn vijfde zege van het jaar kon bijschrijven.

Ian_Hutchinson_Senior_TT_2010_IOMTT.jpg

De zes ronden durende traditionele afsluiter van de Isle of Man TT werd onder prachtige weersomstandigheden verreden. Hutchinson, McGuiness, Cummins en Guy Martin waren de eerste twee ronden goed aan elkaar gewaagd. Met rondetijden van bovend e 130 mph was het verschil tussen de vier rijders minder dan zes seconden.

Bij de eerste pitstop lag McGuiness voor het eerst deze week aan de leiding, voor Martin, Cummins en Hutchinson. Nog voor het eerste meetpunt van Glen Helen ging het in de derde ronde echter mis met Guy Martin, Guy_Martin_Senior_TT.jpgdie bij Ballagarey betrokken raakte bij een incident waarna zijn Honda Fireblade in brand vloeg. Omdat ook de heg in brand was gevlogen werd de race stilgelegd. De 29-jarige coureur werd naar het medisch centrum vervoerd, waar gekwetste longen en enkele lichte fracturen in zijn ruggewervel werden geconstateerd.

Na de herstart van de tot vier ronden gereduceerde Senior TT was het Hutchinson die de leding in de race nam, met McGuiness, Cummins, Donald, Dunlop en Farquhar in zijn kielzog. Bij de Ramsey Hairpin had Hutchinson een minimale voorsprong van 1.14 seconden op McGuiness, die zop zijn beurt een voorsprong van 1.5 seconden op Cummins had. Met een openingsronde van 131.487 mph ging Hutchinson als leider de tweede ronde in, 0.6 seconden voor McGuiness die op de Mountain sectie iets van zijn achterstand had in weten te lopen.

De tweede ronde ging het echter mis met McGuiness, die net na het meetpunt van Glen Helen zijn HM Plant Honda aan de kant moest zetten en daarmee Cummins de tweede plaats in de schoot wierp. Met een achterstand van drie seconden begon Cummins aan de Mountain sectie, maar nog voor de Bungalow ging het mis met de locale Maxman. Bij Veranday ging Cummins onderuit, waarna hij uit voorzorg naar het medisch centrum werd afgevoerd met verwondingen aan arm en been.

Hierdoor lag Hutchinson, die zijn tweede ronde ook boven de 131 mph wist te rijden, ineens comfortabel op kop met een voorsprong van 27 seconden op tweede man Amor. Terwijl Amor na de pits probeerde het gat met Hutchinson te dichten kwam ook deze Senior TT voor de Schot vroettijdig ten einde, toen de HM Plant coureur nét als zijn teamgenoot de Honda Fireblade met technische problemen vlak na Glen Helen aan de kant moest zetten.

podium_Senior_TT_2010_IOMTT.jpg

Hutchinson won de Senior TT comfortabel en scoorde daarmee zijn vijfde zege in één week, en verbeterde daarmee het recordaantal van 4 overwinningen dat sinds 1996 op naam van Phillip McCallen stond. Ryan Farquhar werd tweede op de MSS Colchester Kawasaki, terwijl Bruce Anstey de Relentless Suzuki naar de derde en laatste podiumplaats wist te sturen.