Zoeken

Honda presenteert 2014 RC213V MotoGP racer

19 juni 2013
De eerste testdag van Honda op het circuit van Motorland Aragon is volledig in het water gevallen. Wel had Honda een primeur, op het circuit werd aan de coureurs en de aanwezige pers de 2014 versie van de RC2213V MotoGP racer voorgesteld. Met Repsol Honda coureurs Dani Pedrosa en Marc Marquez in de pits was het Stefan Bradl die als eerste een paar rondjes met de nieuwe racer aflegde.

Honda RCV213_2014_Prototype

Honda zal zich ongetwijfeld achter de oren krabben door de officiële MotoGP test op het circuit van Catalunya te laten schieten voor een driedaagse privé test op het circuit van Aragon. Vanwege het uitzonderlijk slechte weer, de eerste testdag was het amper droog en kon alleen maar met regenbanden de baan op worden gegaan, besloten Repsol Honda fabriekscoureurs Dani Pedrosa en Marc Marquez geeneens de baan op te gaan.

De enige twee coureurs die dat wel deden waren Stefan Bradl en Alvaro Bautista. Bautista reed alleen op zijn eigen motor rond, terwijl Bradl eerst met zijn eigen machine begon, om later de dag een eerste run van 15 ronden op het 2014 prototype te rijden. Niet eerder heeft Honda zo vroeg in het seizoen een test van het prototype van het volgende seizoen voor de MotoGP coureurs georganiseerd.

Volgens Kakeo Yokoyama, technisch directeur bij Repsol Honda, is de 2014 RC213V MotoGP racer van de grond af aan opnieuw ontworpen. Het motorblok is compleet nieuw ontworpen om het volgende seizoen aan de nieuwe benzineregels (in 2014 mogen de MSMA racers nog maar 20 liter benzine hebben, tegenover 21 liter nu, red.) te voldoen, en ook het rijwielgedeelte is compleet nieuw ontwikkeld.

Honda zet het nieuwe prototype al zo vroeg in het seizoen in, zodat gedurende het seizoen bij HRC nog eventuele aanpassingen aan het prototype kunnen worden gedaan, om bij de eerste wintertest in Valencia na afloop van het seizoen al meteen een competitieve machine te hebben. Yokoyama sluit bovendien niet uit dat, mocht het 2014 prototype de coureurs goed bevallen, dat de racer nog dit jaar zal worden ingezet. Of onderdelen daarvan, volgens Yokayama kan, mochten de coureurs daar om vragen, al op Assen met het nieuwe frame worden gereden.

Het is nu hopen voor Honda dat het weer in Aragon beter wordt. Naast Honda zullen vandaag ook Yamaha en Suzuki op Aragon aanwezig zijn.