Zoeken

Hayden test 1199 Panigale op Mugello

5 september 2013
Sinds de bekendmaking van zijn aanstaande vertrek gonst het in de wandelgangen van geruchten omtrent de toekomst van Nicky Hayden. De voormalig AMA en MotoGP wereldkampioen heeft gisteren op het circuit van Mugello de Ducati 1199 Panigale getest, wat een overstap naar het WK Superbike een stap dichterbij heeft gebracht.

Nicky Hayden_Silverstone

Bij de bekendmaking dat Nicky Hayden's contract in het MotoGP team niet zal worden verlegd werd door Ducati al aangegeven dat men de Amerikaan binnen de Ducati familie wilde houden en dat er naarstig werd gezocht naar manieren om daar invulling aan te geven. Een van die opties zou de overstap naar het WK Superbike zijn, waar Ducati de afgelopen jaren in stormachtig weer verzeild is geraakt.

In 2011 werd door Carlos Checa nog de wereldtitel binnengehaald, maar het afgelopen jaar werd de ontwikkeling van de 1198 RS stopgezet en bovendien werd de fiets volgens de reglementen van extra gewicht voorzien, waardoor hij kansloos voor de wereldtitel was geworden. Dit jaar maakte de 1199 Panigale zijn debuut, maar behoudens een sporadisch goede prestatie in Superpole heeft het nieuwe Ducati Alstare team nog geen potten kunnen breken met de nieuwe fiets.

Volgens Ducati MotoGP projectleider Paolo Ciabatti wil Ducati het volgend jaar met twee sterke rijders in het WK Superbike aantreden, waarbij het fabrieksteam in handen van Alstare blijft. Met in de wandelgangen Marco Melandri al getipt als een van de rijders binnen het team zou de tweede plek naar Nicky Hayden kunnen gaan, wat zou betekenen dat het team aan het eind van dit seizoen afscheid gaat nemen van beide rijders Checa en Badovini.

Dat de mogelijke overstap van Hayden naar het WK Superbike zeer zeker serieus moet worden genomen blijkt uit het feit dat gisteren op het circuit van Mugello door Hayden de 1199 Panigale is getest. Volgens Ciabatti is de test op het hoogste niveau uitgevoerd en waren ook enkele monteurs van het MotoGP team aanwezig ter ondersteuning en om hem te helpen bij het afstellen van de fiets. Mensen die hij kent en vertrouwt.

Met de test is de overstap van Hayden naar het WK Superbike in een klap een stuk reëler geworden. Hayden wordt in de MotoGP momenteel ook in verband gebracht met LCR Honda, als teamgenoot van Bradl op de nieuwe Honda 'klantenfiets' en ook NGM Forward - dat volgend jaar met het Yamaha M1 motorblok aan zal gaan treden - is een interessante optie, maar volgens Ciabatti is Hayden momenteel naast Ducati alleen serieus met Aprilia in gesprek. De vraag is echter of die gesprekken betrekking hebben op de MotoGP, of op het WK Superbike.