Zoeken

Groot schandaal rond circuit Monza

6 juli 2012
Er mag voorlopig geen motorrace meer worden georganiseerd op het roemruchte circuit van Monza. De licentie voor motorracen is per direct ingetrokken, nu de circuit organisatie ervan wordt verdacht tijdens de 2012 ronde van het WK Superbike de hand te hebben gelicht met veiligheidsvoorschriften. De Italiaanse autoriteiten hebben een onderzoek naar de beschuldigingen ingesteld.

WK_Superbike_Monza_2012

De vierde ronde van het WK Superbike op het Autodromo Nazionale Monza circuit zal ongetwijfeld de geschiedenis ingaan als meest controversiele Superbike race ooit. De eerste race werd geplaagd door zware regenval en werd afgelast nadat verschillende rijders ten val waren gekomen, waarna een klucht ontstond om het wel of niet door laten gaan van de tweede race.

Verschillende coureurs dreigden niet te willen rijden, maar uiteindelijk ging de eerst naar 17 en daarna naar 16 ronden ingekorte wedstrijd wel van start, om uiteindelijk na 8 ronden te worden afgevlagd. Dat was echter nog niet het ergste, zo blijkt uit opgenomen gesprekken tussen Monza's technisch directeur Giorgio Berhella en circuit directeur Enrico Ferrari.

Recentelijk opgedoken telefoontaps door openbare aanklagers suggereren dat de circuit organisatoren ervan op de hoogte waren dat in de laatste -zeer snelle- bocht voor start-finish, de Parabolica, het asfalt was gaan bobbelen, maar deze informatie gedurende het SBK event stil  hebben gehouden. De telefoontaps, die zijn opgenomen van 3 tot 6 mei, waren onderdeel van een groter onderzoek naar belastingfraude en manipulatie van aanbestedingsprocedures.

Gedurende de eerste race kwamen meerdere coureurs in de Paribolica ten val, waaronder John Hopkins en Marco Melandri, voordat de wedstrijd werd afgevlagd en uiteindelijk afgelast. De meeste data na afloop van de race suggereerde dat regen de belangrijkste oorzaak was van de crashes, maar de organisatoren geven nu toe dat er ongeveer 50 bubbels in het asfalt op de racelijn waren gevormd.

De opgenomen gesprekken zijn deze week openbaar geworden, nadat ze door het italiaanse Sportmediaset werden gepubliceerd. Uit de gesprekken tussen Berhella en Ferrari blijkt duidelijk dat men op de hoogte was van de bubbels, maar dit fenomeen onder de tafel wilden vegen.

In een persbericht heeft de SIAS (Societa Incremento Automobilismo e Sport), de beheerders van het Autodromo di Monza haar excuses aangeboden voor wat zich het WK Superbike weekend heeft voorgedaan. In het onderzoek naar vermeende fraude heeft de procureur zeven verdachten in beeld, waaronder de momenteel geschorste Bartoli Beghella en Enrico Ferrari (momenteel enkel berispt door de raad van commissarissen).

Transcripten:

Donderdag 3 mei - 19:27 uur:
Beghella: Ik ben echt bezorgd over de conditie van het asfalt in de Parabolica.
Ferrari: Wat is er aan de hand?
Beghella: Het komt omhoog!
Ferrari: In de Parabolica?
Beghella: Er zijn twee bobbels in het midden van de bocht... hou dit voor je, hou je mond er over dicht!
Ferrari: Zeker... ik ben niet gek... waarom is dit gebeurd?
Beghella: Ik ging er naar toe... het is ook zacht... boh... we zullen het morgen wel zien als de temperatuur lager is... voorheen was er niets... er was niets... het is een fenomeen zoals we hadden in de uitloopzone van de Variante
Ferrari: Zo...
Beghella: Maar... ik liep er over... en drukte er met mijn voet op... en het ging naar beneden... maar het zwelde naar een tijdje weer op... dus wanneer het asfalt bobbelt zou dit twee dingen kunnen betekenen...
Ferrari: Iets als een luchtbel... een waterbel
Beghella: Er is iets niet in orde nu... morgen... we hebben al gebeld...(niet verstaanbaar)
Ferrari: Is het op de racelijn?
Beghella: Ja, het is voldoende op de racelijn...
Ferrari: We deden de motoren en niemand heeft iets gezegd.
Beghella: Ne, we zullen niets zeggen, dit gebeurde als gevolg van de temperatuur... we zullen morgen moeten zien omdat ik denk dat het niet visueel kan worden waargenomen... en omdat de temperatuur lager is... en op zondag is er geen enkele zon
Ferrari: Zelfs niet op zaterdag.
Beghella: Precies... als de temperatuur lager is zou het geen probleem moeten zijn en dan zullen we op maandag wel kijken wat we kunnen doen.
Ferrari: Ik snap het.
Beghella: (niet verstaanbaar)... kom morgen.
Ferrari: Ik snap het... goed.
Beghella: Goedenacht

Vrijdag 4 mei - 8:00 uur:
Beghella: Hallo, hoe is de situatie?
Stefano Tremolada: ... vanmogen, beter, beter, in die zin dat... ze zijn niet omhoog geweld en lager bij de grond...
Beghella: Ik kom er nu aan... kan dat?
Tremolada: Ik weet het niet, omdat ik van deze kant heb gezien dat ze het hek dicht hebben gedaan, ik ga naar de campeerplaats, ik ben er een paar keer omheen gereden en denk dat het OK is... maar ik ben niet lang gestopt.. ik zeg het... omdat niemand iets vreemds op zou vallen... iemand die...
Beghella: Zeker, zeker, nee, nee bedoel ik... het is dus zinloos voor mij om er naar toe te gaan
Tremolada: Nee

Zondag 6 mei - 12:19 uur:
Beghella: Ja?
Tremolada: Ben je er toevallig al geweest?
Beghella: Nee, ik ben al weg
Tremolada: Ah!
Beghella: Is het omhoog gekomen?
Tremolada: Nee, drie coureurs zijn op dezelfde plaats onderuit gegaan... en nu zullen ze het waarschijnlijk gaan onderzoeken... en als het probleem zich voordoet?
Beghella: Waar?
Tremolada: Daar, het probleem zou zich voor kunnen doen!
Beghella: Fuck!...
Tremolada: Het probleem zal boven water komen!
Beghella: Maar kun je het zien?
Tremolada: Ik denk het wel, ik doe dit 's morgens... deze ochtend was er niets te zien, maar de temperatuur is plots gestegen.
Beghella: Ja, ik zie, ik zie...
Tremolada: Ze zijn nu dus aan het evalueren, aan het overwegen... ze zijn rond aan het kijken, hebben de auto gestopt.
Beghella: Maar wie is er aan het kijken?
Tremolada: Volgens mij Eskinja en Carloia...
Beghella: Ik ken Eskinja niet, misschien... Carloia
Tremolada: Hij deed de inspectie!
Beghella: Eh...
Tremolada: Hij deed de SMI inspectie
Beghella: Ah, okay, ... ik denk niet dat zij er veel verstand van hebben
Tremolada: En toch...
Beghella: Tenzij.. echt.. het is niets...
Tremolada: Als ik meer weet zal ik het je laten weten.. we zullen dus afwachten..
Beghella: Ok, dank je wel Stefano

zondag 6 mei - 12: 21 uur:
Beghella: Ja?
Tremolada: Ze hebben me bij de wedstrijdleiding geroepen - ik ga te horen krijgen wat ze te zeggen hebben.
Beghella: Ja, Stefano, Stefano, we zouden eventueel kunnen zeggen dat we het nu hebben ontdekt... je kunt vertellen dat die dingen naar beneden gaan en dat we ze zullen terugduwen met gewichten, dat dat het enige is wat we kunnen doen... maar als ze niets zeggen...
Tremolada: Nee, ik zal mijn mond houden...
Beghella: Jij houdt je mond, eh... houdt je mond... en belt me daarna, goed?
Tremolada: Okay, zonder twijfel

Bron: Sportmediaset.it