Farquhar wint Leightweight TT met overmacht

10 juni 2012
Ryan Farquhar heeft op zaterdag zijn derde TT overwinning bijgeschreven in de geherintroduceerde Lightweight TT. De KMR Kawasaki coureur, die in Qualifying Week ook al de snelste tijd op de klokken had gezet, had in drie ronden bijna een halve minuut voorsprong opgebouwd op James Hillier, terwijl Michael Rutter de derde en laatste podiumplaats in de wacht wist te slepen.

Ryan_Farquhar_Lightweigth_IOMTT

Het slechte weer was spelbreker van de laatste racedag, waarvan meermaals het schema moest worden aangepast. Oorspronkelijk ingepland voor op vrijdag werden de laatste twee wedstrijden van de 2012 Isle of Man TT verschoven naar zaterdag. Ook op zaterdag bleken de weersomstandigheden echter verre van ideaal, wat uiteindelijk resulteerde in de afgelasting van de Senior TT, voor het eerst in de 105 jarige geschiedenis van de roemruchte races op het eiland Man.

Uiteindelijk ging de Lightweight TT, die voor het eerst sinds 2004 weer op de kalender stond, over de oorspronkelijk geplande drie ronden van start. Bij de start werden de coureurs gewaarschuwd voor natte plekken op de baan, vooral in de Mountain Section die het overgrote deel van de dag in dikke mist was gehuld.

Om 18:30 mocht James Hillier de spits afbijten, maar bij Glen Helen had Ryan Farquhar al een voorsprong van twee seconden op de Boournemouth Kawasaki coureur genomen. Michael Rutter, die eerder deze week de Zero TT had gewonnen, lag daar weer een seconde achter op de derde plek, gevolgd door Russ Mountford, William Dunlop en Cameron Dunlop.

Gedurende de eerste ronde wist Farquhar op de baan het gat met de tien seconden eerder gestarte Hillier te dichten (bij de Isle of Man TT starten de coureurs elke 10 seconden, red.). Bij Ramsey Hairpin ging Farquhar op de baan Hillier voorbij, die zijn tweede plaats nipt naar Rutter zag gaan. Met een gemiddelde snelheid van 115.088 mph had Farquhar aan het eind van de eerste ronde een voorsprong van 14,1 seconden op Hillier opgebouwd, die de tweede plaats van Rutter weer had overgenomen.

Verschillende pitstop strategieën maakten dat aan het eind van de eerste ronde het veld door elkaar werd gehusseld. Hiller, Lougher, Mountford en Ivan Lintin reden door terwijl de andere coureurs aan de kop van het veld naar binnen gingen voor hun enige pitstop in de race. Hierdoor kreeg Hillier de leiding in de race, met een voorsprong van 19 seconden op Mountford. Farquhar lag ondanks zijn pitstop nog op de derde plaats, voor Luntin en Lougher. Rutter was teruggevallen naar de zesde plaats, omdat zijn machine na de pitstop niet wilde starten.

Hillier bleef de gehele tweede ronde aan de leiding, maar Farquhar was duidelijk de snelste man op de baan. Aan het eind van de tweede ronde was Hillier's voorsprong op Farquhar nog maar 6,76 seconden, en terwijl Hillier zijn Kawasaki in de pits parkeerde voor zijn enige pitstop in de race vloog de Ulsterman voorbij en nam daarbij weer de leiding in de race.

In de derde en laatste ronde wist Farquhar zijn voorsprong verder uit te bouwen. Hillier had op zijn beurt bij Glen Helen een voorsprong van 11 seconden op Rutter, die zich inmiddels weer naar de derde plaats had opgewerkt. Mountford lag op de vierde plaats, 0,8 seconden voor Donald die op zijn beurt weer vier seconden voorsprong op William Dunlop had.

Farquhar won de Lightweight TT met een voorsprong van 28,99 seconden op Hillier, zijn derde podium deze TT en zijn eerste overwinning sinds 2005. Hillier scoorde zijn allereerste podium in de TT, terwijl Rutter de derde plaats voor zich opeiste en bovendien  met 115,554 mph de snelste rondetijd wist neer te zetten.