Zoeken

Ducati wintertest Jerez in het water gevallen

22 januari 2013
De eerste test van Ducati's MotoGP en Alstare WK Superbike team op het Spaanse Jerez is grotendeels in het water gevallen. Op zaterdag en zondag kon er amper de baan op worden gegaan, waardoor op maandag een sterk ingekort programma moest worden gedraaid.

Charlos Checa_Ducati_Alstare_Jerez 

Terwijl op het circuit van Jerez de la Frontera officieel op 22 en 23 januari een test voor de teams van het WK Superbike was ingepland besloot Ducati enkele dagen eerder het circuit voor zichzelf af te huren, waardoor bij de test ook het Ducati MotoGP team aanwezig kon zijn. Een beslissing die niet in het voordeel van het Italiaanse merk uitviel, op zaterdag en zondag werd het circuit door hevige regenval geplaagd.

Op maandag kwam de zon pas weer door, waardoor tegen het middaguur eindelijk de baan kon worden opgegaan. In totaal reed Checa 42 ronden op de 1199 Panigale en bracht het daarbij tot een tijd van 1'41.826, een fractie sneller dan tijdens de laatste wintertest van het afgelopen jaar. Voor Checa's nieuwe teamgenoot Ayrton Badovini was het de eerste kennismaking met de Panigale, de voormalig BMW coureur reed 40 ronden en zette een tijd van 1'43.400. Het team is hiermee nog steeds ver verwijderd van de vorig jaar gezette snelste tijd van 1'40.185, op naam van Eugene Laverty op de Aprilia Factory RSV4.

Hoewel Checa ten opzichte van de test eind november voor wat betreft de rondetijden geen noemenswaardige verbetering noteerde was hij wel een fractie sneller dan Marco Melandri op de HP4 van het BMW Italia team, dat dit jaar de rol van fabrieksteam van BMW heeft overgenomen. De kersverse nieuwe manager van Ducati Corse Bernhard Gobmeier, vorig jaar nog aan het roer van het BMW Motorrad Team, had BMW toestemming gegeven aan te test deel te nemen. Melandri klokte een tijd van 1'42.065, ruim één seconde langzamer dan vorig jaar. Melandri's nieuwe teamgenoot Chaz Davies was vanwege het slechte weer op het vliegveld in Engeland blijven steken.

MotoGP

De eerste wintertest van 2013 was het debuut van Bernhard Gobmeier voor het Ducati MotoGP team, dat met testrijders Michele Pirro en Franco Battaini naar het zuiden van Spanje was afgereisd. Door het team werden geen rondetijden naar buiten gebracht, meer dan dat het ondanks de sterk ingekorte programma toch een positieve test was geweest wilde Gobmeier na afloop niet kwijt. Door het team werden enkele zaken op het gebied van chassis en elektronica uitgeprobeerd, die nu in de fabriek zullen worden geanalyseerd. De volgende test van het Ducati MotoGP team is over twee weken op het circuit van Sepang tijdens de eerste officiële IRTA MotoGP wintertest van 2013.