Zoeken

Ducati rond tweedaagse test af op Mugello

25 mei 2012
Op het circuit van Mugello heeft het Ducati MotoGP team gisteren een tweedaagse test afgerond. Naast verschillende configuraties op het gebied van het motorblok en elektronica werd door beide fabrieksracers onder andere een nieuwe achterbrug uitgetest. Met de test, die volgens Ducati Corse's grote baas Filippo Preziosi goed was verlopen, hoopt Ducati een stap verder te zijn gekomen in de ontwikkeling van de geplaagde GP12 racer.

Mugello_test_Ducati_Rossi_Hayden
Het Ducati MotoGP team is de weg compleet kwijtgeraakt, maar het gaat de goede kant op. Alleen welke dat is...

Natuurlijk, de tweede plaats van Valentino Rossi het afgelopen weekend in Le Mans was een geweldig resultaat en een opsteker voor het hele Ducati MotoGP raceteam, dat sinds het vertrek van Casey Stoner geen overwinning meer heeft weten te behalen in de MotoGP. Voor 2012 had het team zelfs afscheid genomen van het unieke carbonfiber monocoque frame, maar de van aluminium deltabox frame voorziene 2012 racer bleek eveneens verre van competitief te zijn.

Nu heeft het Ducati voor wat betreft de ontwikkeling van de 2012 racer ook niet meegezeten. De wintertesten werden gekenmerkt door de nodige regenval, terwijl de officiële IRTA test na afloop van de Portugese Grand Prix vanwege noodweer zelfs moest worden geannuleerd. Ook Ducati's in april geplande test op het circuit van Mugello was grotendeels in het water gevallen.

Mugello_test_Ducati_Rossi

De eerste testdag woensdag j.l. begon dan ook geheel in traditie met de vorige testen, met een kletsnat circuit van Mugello, waardoor Valentino Rossi en Nicky Hayden hun dag in de pitbox begonnen. Rond 10:30 was het opgehouden met regenen, waarna in tijdsbestek van enkele uren de baan compleet opdroogde.

Rond 2 uur 's middags konden beide fabrieksracers eindelijk de baan op, vergezeld door Ducati's testrijder Franco Battaini die al op dinsdag met testen was begonnen. Het team bleef tot na zessen op de baan, waarbij door Rossi 55 ronden en Hayden 52 ronden werden afgelegd.

De tweede testdag waren de weergoden het team stukken beter gezind, waardoor het complete testprogramma kon worden afgewerkt. Alleen op het warmst van de dag werd een korte pauze ingelast, waardoor Rossi 76 en Hayden zelfs 81 ronden op de baan waren te vinden. Hoewel geen rondetijden werden vrijgegeven verkaarde Filippo Preziosi tevreden te zijn met het behaalde resultaat.

Filippo Preziosi:
Ik zou willen zeggen dat het een nuttige test is geweest, omdat we in staat zijn geweest om interessante data te vergaren op verschillende vlakken van de fiets, waarvoor we een uitgebreid test programma hadden ingepland. We hebben gewerkt aan verschillende configuraties van elektronica, het motorblok en het rijwielgedeelte, inclusief een nieuwe aluminium swingarm. Nu willen we naar andere circuits gaan, wat precies is wat we in Barcelona en Aragon zullen doen, om de waarde van de oplossingen die we hebben gevonden te testen en te zien of we werkelijk een kleine stap in de goede richting hebben gezet.

Mugello_test_Ducati_Hayden

De volgende test van het Ducati MotoGP team is ingepland op 4 juni, na afloop van de Catalaanse Grand Prix op het circuit van Catalunya. Op 6 juni gevolgd door een test op het circuit van Aragon, die door Dorna extra is ingepland ter vervanging van de geannuleerde test op Estoril.

Meer foto's van de Ducati MotoGP test zijn op Facebook terug te vinden.