Zoeken

Crutchlow test M1 in Japan

26 oktober 2010

Nadat hij enkele weken geleden in Magny Cours met een tweede en een eerste plaats afscheid had genomen van het WK Superbikes heeft 2011 MotoGP Rookie Cal Cruchlow onlangs kennis gemaakt met de YZF-M1 MotoGP racer op Yamaha's testcircuit in Fukuroi, Japan.

Cal_Crutchlow_Yamaha.jpg

Met een vijfde plaats in de eindrangschikking, acht punten achter zijn landgenoot Jonathan Rea en slechts 13 punten achter derde man in de eindstand Carlos Checa, werd 2009 WK Supersport wereldkampioen 2009 dit jaar in het WK Superbikes bekroond met de Rookie of the Year Award. Niet vreemd dat Yamaha, nadat de move van Ben Spies naar het officiële Yamaha MotoGP fabrieksteam bekend was gemaakt, maar al te graag Cruchlow de vrijgekomen plaats van Spies binnen het Tech 3 Yamaha MotoGP team zag invullen.

Om Crutchlow zo snel mogelijk op snelheid te krijgen mocht de Brit eind vorige week voor het eerst kennismaken met de YZR-M1 MotoGP racer waarmee hij het komende seizoen zal deelnemen aan de MotoGP. Crutchlow reed op Yamaha's eigen testcircuit in Fukuroi, en maakte ondanks de wisselende weersomstandigheden een sterke indruk. De upcoming Tech 3 coureur reed op een vochtige tot kletsnatte baan op zowel slicks als regenbanden, waarbij alle aanwezigen onder de indruk waren van Crutchlow's snelheid op de natte baan. De -voor Yamaha hopelijk- toekomstige Yamaha ster nam daarnaast de tijd op te oefenen met de launch control van de M1 om proefstarts te doen.

Cal Crutchlow:
De M1 voelde een stuk smaller dan mijn R1 superbike. Ik vond de zitpositie zelfs comfortabeler dan de SBK machine. Er is behoorlijk veel vermogen, maar het voelt erg bruikbaar en veel anders dan een op een productiemachine gebaseerde racer voor wat de vermogensafgifte betreft. In de regen reden we met normale stalen remschijven, maar toen het begon op te drogen had ik de kans om de carbon remmen uit te proberen die super waren en waar ik snel aan wist te wennen. Ik vond het rijwielgedeelte erg stijf en de motor erg gemakkelijk van richting te veranderen. De elektronica is echt anders, veel geavanceerder dan het hoge niveau dat ik in de Superbikes gewend was. Het was jammer dat het weer niet echt super was en ik niet in staat was het volledige potentieel van de motor te benutten, maar ik kijk nu al uit naar de komende test in Valencia (na afloop van de laatste MotoGP race dit seizoen, red.) om de motor écht aan de tand te kunnen voelen.

Cruchtlow maakte in Japan meteen van de gelegenheid gebruik om een bezoek te brengen aan het hoofdkantoor van Yamaha en de Communication Plaza in Shizuoka waar hij Yamaha's historische en iconische racers van verleden tot heden kon bezichtigen. Crutchlow zal het komende seizoen in de MotoGP gaan rijden voor het Monster Yamaha Tech 3 team, naast Colin Edwards.