Zoeken

Circuit Phillip Island krijgt nieuwe asfaltlaag

17 december 2012
Het staat al te boek als het snelste circuit van de Grand Prix kalender, en zal het komende seizoen nóg sneller zijn. Momenteel wordt namelijk hard gewerkt om het circuit van Phillip Island van een nieuwe asfaltlaag te voorzien. Het $3 miljoen kostende project moet tijdig voor de eerste wintertraining van het WK Superbike zijn afgerond.

Phillip Island

Het is veertien jaar geleden dat het Australische circuit van Phillip Island voor het laatst van een nieuwe asfaltlaag was voorzien. In 2008 zette Nicky Hayden het nog steeds geldende officiële ronderecord met een tijd van 1'30.059, terwijl uit datzelfde jaar ook het absolute kwalificatie-record door diens teamgenoot Casey Stoner werd gezet.

Stoner reed in die kwalificatie een tijd van 1'28.665, wat goed is voor een gemiddelde snelheid van 180,6 km/u. Het circuit van Phillip Island is daarmee een fractie sneller dan het circuit van Mugello en ons eigen Assen, waar in de kwalificatie een gemiddelde snelheid van 174,5 km/u resp. 176 km/u is gerealiseerd.

De afgelopen jaren werd het circuit echter steeds hobbeliger waardoor een nieuwe asfaltlaag geen overbodige luxe was. Over een periode van twee dagen zal in totaal wordtmeer van 5.000 ton asfalt ter plekke gemixt en verwerkt, waarna het circuit volgens eigenaar Linfox Property Group zo glad als babybillen zal zijn.

Met de nieuwe asfaltlaag zullen het komende seizoen de ronderecords van zowel het WK Superbike als de MotoGP naar verwachting zeker worden gebroken. De wedstrijd van het WK Superbike staat voor 24 februari ingepland, een week daarvoor is het circuit toneel voor de wintertest van het WK Superbike.