Zoeken

Casey Stoner verlaat Ducati (en gaat naar Honda)

9 juli 2010

We wisten het natuurlijk al veel langer, maar nu is het dan officieel: Casey Stoner gaat aan het eind van dit seizoen Ducati verlaten. In een officieel persbericht heeft Ducati vandaag aangegeven dat de voormalig wereldkampioen het team aan het eind van dit seizoen gaat verlaten.

Casey_Stoner_exit_2011.jpg

Al langer was bekend dat Stoner het niet écht meer naar zijn zin heeft bij Ducati. Een van de redenen was de opstelling van sponsor Marlboro, die Stoner na zijn ziekte vorig jaar al aan de kant had willen zetten. Stoner maakte zijn opwachting bij Ducati in 2007, het jaar dat de overstap werd gemaakt naar de 800cc motoren, en werd in zijn eerste jaar bij Ducati direct wereldkampioen.

In 2008 verloor Stoner de wereldtitel aan Valentino Rossi, maar kwam het afgelopen jaar ijzersterk terug. Stoner voerde zelfs het kampioenschap aan, tot hij werd geplaagd door een chronische vermoeidheid en zich zelfs 3 wedstrijden moest terugtrekken. Het leverde hem veel commentaar op van hoofdsponsor Marlboro, die er bij Ducati zelfs op aandrong Stoner te vervangen.

Het werkelijke verhaal achter Stoner's vertrek zal nog wel even op zich laten wachten, in het vandaag vrijgegeven persbericht wordt daar vooral niet op ingegaan.

Fillippo Preziosi, algemeen directeur Ducati Corse:
Ik wil uit naam van onze fans, sponsoren, maar bovenal alle mensen binnen Ducati Casey Stoner bedanken. De overwinningen en emoties die hij ons heeft gegeven zijn een beloning voor al het harde werk en de opofferingen die we hebben gedaan. In deze vier jaar hebben we samen veel grote momenten gehad. Het wereldkampioenschap in 2007 en de Grand Prix overwinning in Mugello (thuisbasis van het Ducati MotoGP team, red.) zijn momenten die we nooit zullen vergeten. In Casey hadden we niet alleen een ongekend talentvolle rijder gevonden, maar ook een eerlijke en loyale gast en daarom zal er altijd een sterke band blijven tussen ons, zelfs als concurrent.

Casey Stoner:
Ik moet Ducati danken omdat ze me in de gelegenheid hebben gesteld races te winnen in de afgelopen vier jaar. Ze namen een gok toen ze me tegen het eind van 2006 contracteerden, omdat ik nog onbekend was. We werkten samen en waren in staat de wereldtitel en veel races te winnen, en de laatste twee jaar mee te strijden om de wereldtitel.

Ik heb nu besloten om verder te gaan en zal nieuwe uitdagingen hebben in de toekomst waarbij verschillende obstakels moeten worden genomen, maar ik zal deze jaren bij Ducati, en de mensen waarvan ik het genoegen had van dichtbij mee te werken, niet vergeten. Een groot dankuwel dus aan Ducati en alle sponsoren met wie we sucessen hebben gedeeld terwijl we onze doelen realiseerden.

Stoner zal naar verwachting het komend jaar gaan rijden voor het Repsol Honda MotoGP team. Al enkele maanden geleden wisten wij te melden dat een contract hiertoe al door beide partijen zou zijn ondertekend. Zijn plaats binnen het team van Ducati zal naar verwachting worden ingenomen door Valentino Rossi, die hiertoe al een tweejarig contract zou hebben getekend.

Update:
De inkt van het Italiaanse persbericht was nog niet droog, of HRC kwam met haar persbericht, waarin de komst van Casey Stoner werd aangekondigd. Stoner reed al eerder voor het Japanse merk in de MotoGP, in 2006 maakte de Australier zijn debuut in het Honda LCR Team. De komende twee jaar zal Stoner gaan uitkomen voor het officiele Repsol Honda MotoGP fabrieksteam.

Shuhei Nakmoto, vice-president HRC:
We zijn erg gelukkig dat Casey de komende twee jaar voor ons zal gaan rijden. Hij is duidelijk een van de beste rijders in de MotoGP en zal waardevolle snelheid en ervaring meenemen naar ons team. In het fabrieksteam hebben we in Dani Pedrosa en Andrea Dovizioso twee sterke en ervaren rijders, die momenteel tweede en derde in het kampioenschap staan. HRC hoopt deze deze rijders voor het komende seizoen te behouden, wat ons een werkelijk formidabele line-up zou geven.

Of dat laatste daadwerkelijk ook gaat gebeuren is echter de vraag. Hoewel in de paddock de driemansformatie van Repsol Honda wel werd genoemd gaat het gerucht ook dat Dani Pedrosa aan het eind van het seizoen het veld wel eens zou moeten ruimen bij Honda.