Zoeken

Burgess vertelt over Ducati MotoGP test

7 december 2010

Tot 1 januari heeft Valentino Rossi vanwege zijn nog lopende contract met Yamaha een spreekverbod bij Ducati, maar teamchef Jeremy Burgess heeft in gesprek met het Amerikaanse Speed TV inside information verstrekt over Rossi's eerste kennismaking met de Ducati Desmosedici.

Valentino_Rossi_Ducati_Valencia_2010.jpg

Tijdens de eerste officiele MotoGP wintertest na afloop van de laatste Grand Prix van het seizoen op het Spaanse circuit van Valencia maakte de negenvoudig wereldkampioen de wereldwijd bejubelde overstap naar de Italiaanse fabrikant en kon voor het eerst kennis maken met de GP10 en GP11 Desmosedici MotoGP racers. Ondanks niet bepaald indrukwekkende rondetijden zag Burgess voldoende positieve dingen en zal hij later deze maand naar de fabriek in Bologna afreizen voor een aantal cruciale technische besprekingen.

Volgens Burgess zijn momenteel twee zaken die belangrijk zijn, het herstel van Rossi's schouder en de analyse van alle data van de test in Valencia. Vijf dagen rijden op het Spaanse Valencia (drie dagen race + twee dagen testen) had volgens de teamchef het uiterste van Rossi gevergd, tegen het eind kon Valentino nog maar sessies van drie of vier ronden rijden.

Burgess vertelde tegenover Speed TV dat hij in december naar Bologna zal afreizen voor besprekingen met Fillippo Preziosi en Valentino Rossi. Daar zal de data worden geanalyseerd en kan Rossi aangeven wat volgens hem aan de GP11 racer moet worden gedaan om er een competitieve machine van te maken. Net als Rossi samen met Burgess zeven jaar geleden deed toen hij de overstap naar de niet bepaald populaire Yamaha M1 maakte en de machine omtoverde tot de meest constante fiets uit de MotoGP paddock. Hoewel de Desmosedici in basis beduidend beter is dan die Yamaha uit 2003 is er ook bij Ducati genoeg werk aan de winkel.

Jeremy Burgess:
Het doel van het team is de racer beter voor iedereen te maken, en daarvoor is tijdens de test voldoende informatie vergaard. Rossi is de juiste man om die klus te klaren. De Ducati vraagt fysiek meer kracht dan de Japanse fietsen en dat is een van de punten waar de fiets moet worden verbeterd. Je moet 'm nu wat meer forceren, wat waarschijnlijk ietwat spanning in het chassis opleverde wat we niet hadden verwacht. We wilden tijdens de test geen enkel risico lopen door de fiets in de gevarenzone te pushen, maar volgens Valentino heeft de fiets fantastische grip aan de achterkant en is het motorblok verschrikkelijk.

We hadden graag de test hoger op de lijst geëindigd, iedereen wil de snelste man zijn. Valentino wilde echter alleen rijden en de fiets leren te begrijpen. Hij wilde niet zo hard pushen als hij zou hebben kunnen doen.

Hoewel de ogen van de wereld op het inmiddels elf jaar onafscheidelijke duo Rossi/Burgess en Ducati zijn gericht is er bij Ducati na de qua rondetijden teleurstellende test in Valencia geen gevoel van paniek en toonde Rossi zijn befaamde kalmte onder druk tijdens de test. De grote heren bij Ducati, inclusief technisch goeroe Preziosi, waren verbijsterd over Rossi's genuanceerde en diepgaande analytische feedback ondanks zijn langzame rondetijden.

Jeremy Burgess:
Valantino kent zijn eigen vaardigheden en hij weet wat hij kan doen, en misschien is Fillippo gewent om met Casey om te gaan. Valentino weet dat je de informatie in een rustige en oprechte wijze moet overbrengen. Roepen en schreeuwen levert je helemaal niets op. We hebben nu twee dagen getest, hebben de motor leren kennen en hebben nog meer testen voor de boeg. We zullen klaar zijn voor de eerste race in Qatar.

Bron: Speed TV