Bruce Anstey wint sensationele eerste Isle of Man TT Supersport race

6 juni 2012
Bruce Anstey heeft een van de meest spannende overwinningen in de Isle of Man TT geschiedenis gerealiseerd, door op maandag de eerste Monster Energy Supersport race met een minimale voorsprong van 0.77 seconden op Cameron Donald te winnen. Snelste man in de kwalificatie William Dunlop wist de derde en laatste podiumplaats voor zich op te eisen.

Bruce_Anstey_Isle_of_Man_TT_SS600

De vanwege een verkeersongeval met 2 uur vertraagde Supersport race vond plaats onder een stralende hemel. Bij de start waren het, net als in Practice Week, de beide Dunlops, Michael en William, die als snelsten uit de startblokken weg waren. Bij Glen Helen had Michael een voorsprong van 0,25 seconden op zijn broer, die op zijn beurt een voorsprong van 1,5 seconden op derde man Johnson had. Het trio werd op de voet gevolgd door Donald, Anstey, Ryan Farquhar en John McGuinness, met een verschil van 1,5 seconden tussen P3 en P7.

Michael Dunlop wist de druk goed op de ketel te houden en had bij Ramsey Hairpin al een voorsprong van 5,48 seconden opgebouwd. Met een ronde van 126,258 mph was Michaels voorsprong aan het eind van de eerste ronde tot 10,07 seconden gegroeid op Donald, die zich naar de tweede plaats had opgewerkt. William Dunlop lag daar weer 0.35 seconden achter, gevolgd door Johnson, Anstey en lokale held Dan Kneen.

Het verschil tussen de achtervolgers van P2 tot P8 bedroeg aan het eind van de eerste ronde slechts 6 seconden. Voor Guy Martin was de race na 1 ronde al ten einde, de Tyco Suzuki coureur viel met technische problemen uit. Aan de kop van het veld waren alle ogen gericht op Michael Dunlop, die met een snelste ronde van 126,948 mph zijn voorsprong tot 22 seconden had weten uit te bouwen.

Bij de pitstop had Johnson de tweede plaats weer overgenomen, met William Dunlop nog steeds op P3. Anstey had zich naar de vierde positie opgewerkt, voor Donald, Kneen, McGuinness en Farquhar. Het verschil tussen P2 en P8 bedroeg na 75 mijl racen slechts 11 seconden.

In de derde ronde sloeg echter het drama toe voor Michael Dunlop, die bij Glen Helen pas laat werd gerapporteerd. Hierdoor kreeg Johnson de leiding in handen, op 3,5 seconden gevolgd door nieuwe tweede man Donald. Anstey lag daar weer een seconde achter, weer een seconde later gevolgd door William Dunlop. McGuinness was Kneen met een verschil van 0,3 seconden voorbij gegaan en lag nu op P5, terwijl voor Michael Dunlop bij Ballig Bridge de race ten einde was.

De Supersport race bleef spannend tot het laatste moment. In de laatste ronde bleven de coureurs dicht aan elkaar gewaagd, met positiewisselingen bij elk meetpunt. Bij Ramsey Hairpin was het verschil tussen de top 3 gekrompen tot slechts 0.62 seconden. Anstey had bij de Bungalow de leiding genomen, Johnson viel terug, maar met Donald als eerst over de finish-streep was het resultaat nog niet zeker.

Anstey flitste echter over de streep, om met een miniem verschil van 0,77 seconden de overwinning voor zich op te eisen, het kleinste verschil sinds Mark Baldwin's 0,6 seconden overwinning over de wijlen Mick Lofthouse in 1995. Donald werd tweede, terwijl William Dunlop de derde en laatste podiumplaats voor zich op wist te eisen. Johnson was de Mountain bergaf zonder benzine komen te staan, om al duwend als 28e te worden afgevlagd.

Farquhar had in de laatste ronde McGuinness ingehaald en reed met Donald op de baan, maar ook Farquhar kwam zonder benzine te staan, waardoor McGuinness alsnog als vierde werd afgevlagd, voor James Hillier, die met de vijfde plaats zijn beste TT resultaat wist neer te zetten.

In het TT kampioenschap ligt Anstey met 41 punten aan de leiding, gevolgd door Donald met 40 en McGuinness met 38 punten.