Zoeken

Biaggi stopt met racen

7 november 2012

Het WK Superbike is een grootheid kwijt. Kersverse wereldkampioen Max Biaggi heeft vandaag aangekondigd zijn racecarrière te beëindigen. Met zes wereldtitels, waarvan vijf met Aprilia, gaat de Romeinse keizer de geschiedenis in als de meest succesvolle Aprilia coureur ooit.

Biaggi Aprilia_SBK_Champions2012

Biaggi maakte in 1991 zijn debuut in de 250cc Grand Prix, waar hij drie jaar later met Aprilia zijn eerste wereldtitel wist te behalen. De daaropvolgende twee seizoenen wist Biaggi zijn wereldtitel met Aprilia te verdedigen, waarna hij de overstap naar Honda maakte en ook daarmee de wereldtitel in de wacht wist te slepen.

Het daaropvolgende jaar maakte Biaggi met Honda de overstap naar de 500cc, wat hij meteen als vicewereldkampioen wist af te sluiten. Acht jaar lang was Biaggi actief in de 500cc / MotoGP, werd in die periode drie maal vice-wereldkampioen maar kwam voor de wereldtitel net te kort.

In 2006 leek de carrière van Biaggi ten einde te zijn gekomen, maar een jaar later maakte hij zijn overstap naar het WK Superbike, waar hij op de Alstare Suzuki het kampioenschap op de derde plaats wist te eindigen. Het daaropvolgende jaar ging Ducati naar het Sterilgarda Ducati Team als teamgenoot van Ruben Xaus, maar kon niet met de niet-fabrieks Ducati overweg en kwam dat seizoen niet verder dan een zevende plaats.

In 2009 kwam echter de ommekeer, Biaggi tekende voor het kersverse Aprilia Factory team dat met de nieuwe RSV4 een comeback in het WK Superbike maakte. Het eerste seizoen wist Biaggi met de gloednieuwe machine de eerste race op Brno te winnen, om in 2010 tot wereldkampioen te worden gekroond en daarmee Aprilia haar eerste wereldtitel in het WK Superbike te geven. In 2011 verloor Biaggi de wereldtitel aan de dat seizoen oppermachtige Carlos Checa, maar dit jaar wist Biaggi in de laatste ronde van het WK Superbike de wereldtitel voor zich op te eisen.

Naast de vele hoogtepunten kende de carrière van Biaggi ook veel dieptepunten. De zwarte vlag tijdens de 500cc Grand Prix van Catalunya, waar Biaggi weliswaar als eerste over de finish kwam maar uit de eindlijst werd geschrapt voor het negeren van een stop-en-go penalty, het incident met Valentino Rossi in 2001 tijdens de 500cc race op het circuit van Suzuka in Japan, de woede uitbarsting van zijn oom tijdens de 2005 Dutch TT en meest recentelijk, de ruzie met Marco Melandri tijdens de kwalificatie voor de wedstrijd op Donington Park, waarvoor Biaggi met € 3.000 werd beboet.

In totaal behaalde Biaggi in zijn carrière 63 overwinningen (42x GP, 21x SBK) en stond hij 181x op het podium (111 GP, 70x SBK). Met Biaggi's aankondiging de racehelm aan de wilgen te hangen is het WK Superbike een kleurrijk figuur kwijt. Wat Biaggi in de toekomst gaat doen is nog niet bekend, maar bij Aprilia zullen ze vast en zeker wel een leuke baan voor 'm in het verschiet hebben.