Zoeken

Biaggi met kleinste verschil ooit wereldkampioen WK Superbike

7 oktober 2012
Voor de zesde maal in zijn carrière is Max Biaggi tot wereldkampioen gekroond. De Aprilia fabriekscoureur kroop op het circuit van Magny Cours door het oog van de naald en wist met een miniem verschil van een halve punt zijn tweede wereldtitel in het WK Superbike voor zich op te eisen.

Max_Biaggi_Magny_Cours

Het 2012 WK Superbike wereldkampioenschap zal de boeken in gaan als een van de spannendste wereldkampioenschappen ooit. In totaal wisten 8 verschillende coureurs een race te winnen en maakten de laatste race nog 3 coureurs kans op de wereldtitel. Niet eerder wisten zoveel verschillende coureurs om de overwinning te vechten en ging het gevecht om de wereldtitel tot de laatste race zo spannend door.

Na de openingsrace van het seizoen op Phillip Island te hebben gewonnen voerde Biaggi het wereldkampioenschap aan, maar reed op Imola geen sterke race en gaf het kampioenschap in handen van Carlos Checa, die met drie overwinningen op rij met overmacht zijn wereldtitel leek te gaan verdedigen.

Op Assen keerde echter het tij, Biaggi reed wederom niet sterk maar scoorde wel beter dan Checa die de tweede wedstrijd onderuit zou gaan. Hoewel Biaggi vanaf dat moment weer de leiding in het wereldkampioenschap had kende het seizoen veel ups en downs. Na de dubbel op Misano en de winst op Aragon had Biaggi een flinke voorsprong in het kampioenschap opgebouwd, maar stelde de wedstrijden daarna weer teleur.

Op Brno, Silverstone en Moscow stelde Biaggi opnieuw teleur en gaf daarmee de leiding uit handen aan Marco Melandri, die niet alleen BMW eindelijk haar langverwachte overwinning had gegeven maar bovendien het wereldkampioenschap aan wist te voeren.

Op de Nürburgring speelde het geluk Biaggi echter in de kaart, Melandri ging de eerste race keihard onderuit en moest daardoor de tweede race laten gaan. Op Portimao overkwam Melandri dat opnieuw, waardoor hij kansloos voor de wereldtitel was geworden en bovendien zijn tweede plaats had verspeeld aan Tom Sykes, die met 9 Superpoles in één seizoen tot Mr. Superpole was gekroond.

Met een voorsprong van dertig punten op Sykes leek het wereldkampioenschap een uitgemaakte zaak, maar Biaggi wist zelf de spanning weer helemaal terug te brengen door de eerste race op Magny Cours onderuit te gaan en daarmee zowel Sykes als race 1 winnaar Marco Melandri weer uitzicht op de wereldtitel te geven.

In de tweede race was het geluk echter aan de zijde van de 41-jarige Italiaan, die niet bepaald overtuigend reed maar het rubber wel aan de onderzijde wist te houden en op de vijfde plaats werd afgevlagd, wat nét voldoende was om voor de tweede keer tot WK Superbike wereldkampioen te worden gekroond.

Met een verschil van 0,5 punten is de wereldtitel van Max Biaggi de kleinste overwinning ooit. In 2009 verloor Noriyuki Haga de wereldtitel met een verschil van 6 punten aan Ben Spies. Het was de tweede keer dat de spectaculair rijdende Japanner de wereldtitel net door de neus was geboord, het gebeurde al eerder in 2007 toen Haga met een verschil van 2 punten de titel aan James Toseland verloor. Het was het de tweede close finish wereldtitel gevecht voor Toseland, die in 2004 met een verschil van 9 punten op Laconi tot wereldkampioen werd gekroond.