Zoeken

Barbera veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf

13 mei 2013
MotoGP CRT coureur Hector Barbera is tot een gevangenisstraf van 6 maanden veroordeeld, nadat hij na afloop van de Spaanse Grand Prix in Jerez zijn vriendin heeft mishandeld. De Spaanse rechtbank vond beide partijen schuldig aan relationeel geweld, maar Barbera's vriendin kwam er met een voorwaardelijke gevangenisstaf vanaf omdat zij nog geen strafblad had.

Hector Barbera_MotoGP

Na afloop van de Spaanse Grand Prix in Jerez waren Hector Barbera en zijn vriendin nog een paar dagen in Zuid Spanje gebleven, waar het stel op 9 mei in het hotel een fikse ruzie kregen. Barbera had zijn vriendin naar de keel gegrepen en tegen de grond geslagen, waarna zij in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Als gevolg van het incident werd Barbera gearresteerd.

Het Spaanse snelrecht, dat in 2004 speciaal voor relationeel geweld is ingesteld, heeft Barbera nu schuldig gevonden en de CRT coureur tot 6 maanden gevangenisstraf veroordeeld, eventueel te vervangen door 14 maanden taakstraf.

Volgens de rechter was Barbera's vriendin, die alleen met haar initialen D.P. werd vernoemd, ook schuldig aan de gebeurtenis, maar haar straf van 5 maanden gevangenisstraf werd in een voorwaardelijke straf omgezet, omdat zij nog geen strafblad had. Barbera had al wel een strafblad, nadat hij vorig jaar met alcohol op achter het stuur was gekropen.

Ook is het stel een straatverbod opgelegd, om de komende 13 maanden zich binnen 200 meter van elkaar te begeven. Op Facebook heeft Barbera een officiële verklaring omtrent het gebeuren gepost.

Hector Barbera, Facebook:
Omtrent de informatie die in de verschillende media is gepubliceerd, wil ik met deze communicatie nu helderheid scheppen wat zich precies heeft afgespeeld in de nacht van 9 mei.
Het mag duidelijk zijn dat ik niet trots ben op wat er is gebeurd en ik wil mijn excuses aanbieden aan iedereen, vooral mijn familie, vrienden en sport teamgenoten.
In deze procedure moet ik mijn taken en verantwoordelijkheden nemen, maar ik voel mezelf (wat ook door de rechter is gesteld) als aangevallen en aangedaan.
De gemaakte aanklacht kreeg navolging in een strikt protocol dat bij wet voor dit soort zaken is vastgelegd. Eenmaal in de rechtbank hebben beide partijen verklaard dat ze medisch onderzoek zijn ondergaan, waar mijn verwondingen werden vastgelegd. Ik toon nu respect, maar zal hier later meer details over vrijgeven. Aan het eind van de rechtszitting is het oordeel van het hof door beide partijen geaccepteerd.
Mijn voormalige partner en ik hebben het oordeel direct geaccepteerd, om daarmee niet alleen een eind te maken aan de procedure, maar tevens de oneerlijke behandeling op sociale en normale media met verklaringen die totaal niet kloppen en allen op niet gecheckte bronnen zijn gebaseerd.
In mijn familie zijn we met drie kinderen, twee meiden en een jongen. We zijn samen opgegroeid en hebben de waardes van respect, eerlijkheid en liefde geleerd. Het zou nooit in mij opkomen om iemand te beschadigen, man of vrouw. Ik ben oprecht tegen elke vorm van mishandeling.
Voor mij is deze zaak nu definitief afgesloten en ik wil me weer volledig toewijden aan mijn sportcarrière zoals ik altijd heb gedaan. Indien nodig verwijs ik naar mijn pers- en juridisch adviseurs.