Zoeken

ACU Events bevestigt onderzoek incidenten 2022 IOMTT

13 juni 2022
ACU Events Ltd, de organisator van de Isle of Man TT, heeft bevestigd dat naar elk van de serieuze incidenten gedurende de 2022 Isle of Man TT een uitgebreid onderzoek zal worden gedaan.

Elk aspect van deze incidenten zal systematisch worden geanalyseerd door de onderzoekscommissie, waarbij gebruik wort gemaakt van erkende ongeval-oorzaak methodologie.

Een professioneel team waarbij alle partnerorganisaties betrokken zijn beoordeelt de gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden, waarna er aanbevelingen zullen worden gedaan over de manier waarop het event in de toekomst zal worden georganiseerd. 

Gary Thompson, wedstrijdleider:
“Na elk incident werken we onvermoeibaar om de omstandigheden te begrijpen, belangrijke leerpunten vast te stellen en veranderingen zo snel mogelijk door te voeren. Elk dodelijk ongeval tijdens een evenement is een tragedie. Als organisatie beloven we om alle acties te ondernemen die kunnen helpen de veiligheid te verbeteren en dit zo snel mogelijk te ondernemen.”

De 2022 Isle of Man TT, die voor het eerst in 3 jaar weer kon worden georganiseerd en voor het eerst live via internet werd gestreamd, kende hoogte- maar helaas ook dieptepunten. Hoogtepunten waren de hoge bezoekersaantallen, de zeer spannende races en het record van 4 overwinningen door Peter Hickman, wat in de geschiedenis van de Isle of Man TT slechts 3 coureurs voor Hickman zijn gelukt. 

Tegenover de hoogtepunten stond echter een inktzwart dieptepunt - in totaal hadden maar liefst 5 deelnemers het leven gelaten: 2 coureurs, 2 zijspan bestuurders en 1 bakkenist. Daarmee is de 2022 Isle of Man TT een van de zwartste jaren in geschiedenis van de TT. 

Het zwartste jaar was 1970, toen kwamen maar liefst 6 deelnemers om het leven. Sinds 1989 zijn er niet zoveel doden gevallen in één TT als dit jaar, in 1951 en 1978 waren ook 5 doden te betreuren. In 2005 verongelukten 6 deelnemers tijdens de Manx Grand Prix die traditioneel in augustus wordt georganiseerd.