Zoeken

2014 Isle of Man TT: uitslag TT Zero

4 juni 2014
Hij zal zeker niet de boeken ingaan als zijn spannendste TT-overwinning ooit, maar John McGuinness heeft ondanks een gebrek aan fitness zijn 21e zege in de Isle of Man TT gescoord. De 42-jarige coureur uit Morecambe reed TT Zero in een tijd van dik 117,366 mijl per uur en bleef daarmee teamgenoot Bruce Anstey meer dan twintig seconden voor.

John Mc Guinness Mugen TT Zero

Echt spannend was de 2014 editie van Zero TT, de emissievrije wedstrijd van de Isle of Man TT, niet te noemen. Het Amerikaanse MotoCzysz, dat de afgelopen vier edities op naam had geschreven maar voor 2014 een sabbatical van racen had genomen, waardoor op voorhand al duidelijk was dat de strijd tussen beide Shinden coureurs John McGuinness en Bruce Anstey zou gaan, van de andere acht deelnemers was in de kwalificatie niemand in staat geweest de 100 mijl per uur te doorbreken.

In de kwalificatie had John McGuinness al met 115.597 mijl per uur een nieuwe benchmark gezet en in de wedstrijd was de 20-voudig TT winnaar niet bij te houden. Bij het eerste meetpunt Glen Helen had McGuinness al een voorsprong van bijna vijf seconden op Bruce Anstey opgebouwd en bleef daarna zijn voorsprong verder uitbouwen.

McGuinness was als eerste van start gegaan en werd met een tijd van 19’17,300 afgevlagd, de eerste keer dat een elektrische motor een tijd onder de twintig minuten heeft gezet, wat zich vertaalt naar een gemiddelde snelheid van 117.366 mijl per uur. Een geweldige prestatie voor de Morecambe man die een maand geleden nog met enduro rijden zijn pols lelijk had geblesseerd en zich bovendien de hele week al alles behalve lekker voelt.

Op 23,3 seconden achterstand werd Bruce Anstey als tweede afgevlagd, terwijl de derde en laatste podiumplek naar 2009 TT Zero winnaar Rob Barber ging die met de kleinste marge van 0,370 seconden Wilson van het podium verdreef.