Zoeken

2013 Dakar winnaar Cyril Despres naar Yamaha

30 mei 2013
Yamaha Motor France heeft vandaag bekend gemaakt voor de komende Dakar Rally niemand minder dan meervoudig Dakar kampioen Cyril Despres te hebben gecontracteerd. Despres zal gaan rijden voor het Franse Yamaha fabrieksteam, met Michael Metge als waterdrager.

Cyril Despres_Yamaha

Het is Yamaha ernst voor wat betreft de roemruchte Dakar Rally, die deze eeuw volledig door KTM wordt gedomineerd. Van alle overwinningen die sinds 2001 door KTM zijn gehaald (alleen de 2000 Dakar Rally werd nog door BMW gewonnen) staan er vijf op naam van Despres, die daarmee de meest succesvolle Dakar coureur van deze eeuw is. In het totaal klassement gaat alleen Stéphane Peterhansel met zes overwinningen Despres nog voor.

Het afgelopen jaar was het Franse Yamaha team in het begin van de Dakar Rally met rijders David Casteu en Olivier Pain nog erg sterk, maar beide Fransmannen vielen in de slotfase ver terug. Ook Frans Verhoeven deed het erg goed wist zelfs een etappe op naam te schrijven. Met het aantrekken van 2013 Dakar winnaar Cyril Despres heeft Yamaha slechts één doel voor ogen: het winnen van de 2014 Dakar Rally.

Cyril Despres:
Ik ben erg gemotiveerd door het idee het team van de Yamaha 'mannen in blauw' te versterken. Ik herinner me hen als kleine jongen op tv te zien en te dromen… Binnen het merk heb ik een sterke familieband ontdekt, met een uitstekende stroom van communicatie en een technische staf die gemotiveerd is en open staat voor feedback. Ik ben er zeker van dat we een sterk en hecht team zullen vormen, met de focus op één doel: het behalen van de overwinning. Ik ben ook verheugd om Michael Metge als waterdrager te hebben. Hij is een ambitieuze nieuwkomer die zijn eerste Dakar Rally dit jaar succesvol was en extreem gemotiveerd is.

Eric de Seynes, CEO Yamaha Motor France:
We hadden de kans om Cyril Despres na afloop van de 2013 Dakar te ontmoeten. Direct begrepen we dat hij niet alleen de ervaring, technische knowhow en rijcapaciteiten heeft om Yamaha weer te laten stralen, maar dat we bovendien dezelfde waardes en ambities delen. Hij gaf ons het verlangen om met hem te werken omdat zijn directe houding en professionele benadering ons overstag kreeg. Hij is een nieuwe bron van motivatie voor alle monteurs en voor het merk. Zowel zijn records als zijn persoonlijkheid maken van hem een gewaardeerd publiek figuur die een internationale impact met zich meebrengt waar Yamaha's globale markt van zal profiteren.