Zoeken

Mugello MotoGP: uitslag race

2 juni 2013
Voor het derde jaar op rij heeft Jorge Lorenzo de MotoGP Grand Prix op het circuit van Mugello op naam geschreven. De wereldkampioen had op de streep ruim vijf seconden voorsprong op Dani Pedrosa, terwijl Cal Crutchlow met nog twee ronden te gaan de derde plaats in de schoot geworpen kreeg dankzij een crash van Marc Marquez.

Jorge Lorenzo_Mugello_MotoGP

De vijfde MotoGP race van het seizoen ontpopte zich opnieuw tot een spannend gevecht tussen de drie Spaanse matadors Lorenzo, Pedrosa en Marquez. Voor de eerste keer dit seizoen mocht Dani Pedrosa van de pole position vertrekken en nam meteen kopstart in de race, maar ging té hard de eerste bocht in waardoor Jorge Lorenzo binnendoor voorbij kon steken.

Ook Marquez had een goede start en nestelde zich vanaf de zesde plaats op de grid in het achterwiel van zijn teamgenoot. Het Spaanse trio nam snel afstand van de rest van het veld en was tweederde van de race aan elkaar gewaagd, tot Lorenzo een tandje bijzette en snel afstand van het Repsol duo nam, dat vanwege het gebrek aan grip het hele weekend al een achterstand op de Yamaha's had gehad.

Pedrosa bleef onder grote druk van zijn teamgenoot, die ogenschijnlijk geen last van zijn pijnlijke schouder als gevolg van zijn crash in de vrije training aan het eind van het rechte stuk (waarschijnlijk de hoogste snelheidscrash ooit) had. Met nog vijf ronden te gaan stuurde Marquez zijn teamgenoot voorbij en leek daarna geschiedenis te schrijven, door als eerste MotoGP rookie coureur ooit de eerste vijf wedstrijden op het podium te eindigen.

Twee ronden later ging Marquez echter keihard onderuit en scoorde daarmee zijn vierde crash van het raceweekend. Pedrosa klom hierdoor op naar de tweede plaats, terwijl de derde en laatste podiumplaats in handen van Cal Crutchlow kwam, het tweede opeenvolgende podium voor de Britse Tech 3 rijder.

In het begin van de race had Crutchlow, die het hele weekend door een allergie werd geplaagd en daardoor last van tranende ogen en ademhaling had gehad, tijd verloren om voorbij Andrea Dovizioso te komen, om eenmaal op de vierde plaats snel op het Repsol Honda duo in te lopen. Met Marquez uit de strijd besloot Crutchlow het iets rustiger aan te doen en zijn nu zekere podium niet verder op het spel te zetten.

Achter Crutchlow ontstond een spannend gevecht tussen de twee fabrieks-Ducati's en Stefan Bradl, die in de vorm van zijn leven was en voor het eerst dit seizoen een ijzersterke wedstrijd reed. Bij de start viel Bradl vanaf de vijfde plaats drie plaatsen terug, maar was in de vijfde ronde Dovizioso alweer gepasseerd. In de laatste ronde probeerde Dovizioso nog een aanval te plaatsen en stuurde Bradl binnendoor voorbij, maar de voormalig Moto2 wereldkampioen hield zijn lijn en pareerde daarmee de aanval van de Ducati coureur.

Het grootste drama vond echter plaats direct na de start. Valentino Rossi, die zeven jaar op rij de Italiaanse Grand Prix van Mugello heeft weten te winnen, was het hele weekend snel geweest en had -ondanks zijn zevende plaats op de grid- op zijn 'thuiscircuit' zijn zinnen op een podium gezet, maar kwam in bocht vier in aanraking met Alvaro Bautista en ging daardoor samen met de Spaanse GO&FUN Gresini coureur onderuit. Het is voor het eerst sinds 1995 dat op Mugello geen Italiaan op het podium is geëindigd.

In de tussenstand om de wereldtitel heeft Marquez met zijn crash kostbare punten verspeeld en heeft de tweede plaats verloren aan Jorge Lorenzo, die zijn achterstand op Pedrosa tot 12 punten heeft teruggebracht. Ook Rossi is door zijn crash een plaats teruggezet naar de zesde plaats, drie punten achter Andrea Dovizioso.

Grand Prix Mugello, uitslag MotoGP:

1 Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Racing Yamaha 41'39.733
2 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 5.400
3 Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 6.412
4 Stefan BRADL GER LCR Honda MotoGP Honda 19.321
5 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 19.540
6 Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati 26.321
7 Michele PIRRO ITA Ducati Test Team Ducati 38.144
8 Aleix ESPARGARO SPA Power Electronics Aspar ART 39.802
9 Bradley SMITH GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 40.243
10 Hector BARBERA SPA Avintia Blusens FTR 48.392
11 Randy DE PUNIET FRA Power Electronics Aspar ART 48.480
12 Danilo PETRUCCI ITA Came IodaRacing Project Ioda-Suter +1'13.708
13 Andrea IANNONE ITA Energy T.I. Pramac Racing Ducati +1'14.601
14 Colin EDWARDS USA NGM Mobile Forward Racing FTR Kawasaki +1'21.249
15 Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing ART +1'25.738
16 Yonny HERNANDEZ COL Paul Bird Motorsport ART +1'27.339
17 Michael LAVERTY GBR Paul Bird Motorsport PBM +1'27.758
18 Bryan STARING AUS GO&FUN Honda Gresini FTR Honda +1'44.424
19 Lukas PESEK CZE Came IodaRacing Project Ioda-Suter +1'45.227
DNF
Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 3 Laps
Claudio CORTI ITA NGM Mobile Forward Racing FTR Kawasaki 6 Laps
Hiroshi AOYAMA JPN Avintia Blusens FTR 7 Laps
Valentino ROSSI ITA Yamaha Factory Racing Yamaha 0 Lap
Alvaro BAUTISTA SPA GO&FUN Honda Gresini Honda 0 Lap

Tussenstand wereldkampioenschap:

1 Dani PEDROSA Honda SPA 103
2 Jorge LORENZO Yamaha SPA 91
3 Marc MARQUEZ Honda SPA 77
4 Cal CRUTCHLOW Yamaha GBR 71
5 Andrea DOVIZIOSO Ducati ITA 50