Zoeken

MotoGP Phillip Island: uitslag race

20 oktober 2013
Het MotoGP wereldkampioenschap heeft in Phillip Island een verrassende wending gekregen. Op het circuit waar Marc Marquez tot wereldkampioen kon worden gekroond, eindigde de race voor de Repsol Honda coureur met een zwarte vlag, terwijl Jorge Lorenzo met de winst ging lopen en daarmee zijn achterstand in het wereldkampioenschap tot 18 punten heeft teruggebracht.

Jorge Lorenzo_Phillip_Island

Ze waren er bij Honda niet bepaald gelukkig mee, met de beslissing van de wedstrijdleiding om een verplichte pitstop in te voeren. Het nieuwe asfalt bleek veel stroever dan verwacht, waardoor zelfs op de harde Bridgestones de wedstrijdlengte van 27 ronden niet zou kunnen worden volbracht. In eerste instantie werd de wedstrijd hierdoor tot 26 ronden teruggebracht, met een verplichte pitstop in ronde 13 of 14, maar ook dat zou te lang zijn, waardoor de wedstrijd uiteindelijk tot 19 ronden werd ingekort, met een verplichte pitstop in ronde 9 of 10.

Voor de derde keer dit seizoen mocht Jorge Lorenzo van de pole position vertrekken en de Yamaha fabrieksrijder gaf zich 200% om zijn minimale kansen voor de wereldtitel overeind te houden. Negen ronden lang was er een spannend gevecht om de leiding in de race, aangevoerd door Jorge Lorenzo die kopstart in de race had genomen. De ronden daarna veranderde het echter allemaal. Pedrosa kwam aan het eind van de negende ronde als eerste de pitstraat in om zijn verplichte wissel te maken, maar vergiste zich bij het afremmen voor de 60-km zone - die uit veiligheidsoverweging verder naar voren en achteren was doorgetrokken, reed daardoor te hard en moest in de race één positie inleveren.

Een ronde later zou het de buurt van Lorenzo en Marquez moeten zijn geweest om over te stappen op de tweede fiets, maar het Repsol team had een cruciale fout gemaakt door Marquez pas een ronde later naar binnen te halen. Te laat volgens het nieuwe reglement, waardoor Marquez door de wedstrijdleiding met de zwarte vlag werd bestraft. Pedrosa spinde hier nog het meeste garen bij: doordat Marquez bij het hervatten van de race in de eerste bocht met Lorenzo in contact kwam en daardoor terugviel naar de derde plaats, was het voor Pedrosa een koud kunstje om zijn teamgenoot even voorbij te laten gaan en daarmee zijn opgelegde straf te ondergaan.

Met Marquez uit de race stevende Lorenzo onbedreigd af op zijn zesde overwinning van het seizoen, hoewel Pluvius nog wel wat roet in het eten probeerde te gooien. Pedrosa werd als tweede afgevlagd, terwijl Valentino Rossi na opnieuw een heerlijke race met Cal Crutchlow en Alvaro Bautista te hebben gereden als derde werd afgevlagd en daarmee zijn zesde podium van het seizoen wist te scoren.