Zoeken

MotoGP Dutch TT: eerste pole voor Aleix Espargaro

27 juni 2014
Regen heeft in de kwalificatie de rangschikking van de MotoGP behoorlijk op z’n kop gezet. Voor het eerst in zijn carriere dook Aleix Espargaro naar de pole, anderhalve seconde voor Marc Marquez, terwijl Dani Pedrosa op twee seconden de eerste startrij compleet maakte. Lorenzo en Rossi moesten genoegen nemen met een 9e en 12e plaats.

Aleix Espargaro Assen 2014

Na een eerste trainingsdag met uitzonderlijk mooi weer hing vandaag continue de dreiging van regen in de lucht. In de ochtend werden op een halfnatte baan geen snelle tijden meer gerealiseerd, waardoor de tijden van de tweede vrije training bepalend waren voor de plaatsing in Q1 en Q2.

In FP2 was Aleix Espargaro op de zachtere Bridgestone nog sneller dan het absolute ronderecord geweest, dat sinds 2012 op naam van Casey Stoner stond, maar in de niet getimede 4e vrije training dook Marc Marquez nog onder die tijd door. De wereldkampioen leek dan ook op weg naar zijn zevende pole van het seizoen, tot vlak voor Q2 door Pluvius de hemelsluizen werden opengezet.

Bij het openen van de pitstraat ging het hele veld tegelijkertijd de baan op, om nog voor de regen definitief had doorgezet een snelle tijd te hebben gerealiseerd. Plaatselijk viel echter al regen op de baan, waardoor het op het grootste hart aankwam. Marquez liet zich in zijn eerste ronde tactisch iets naar achteren vallen om vrije ruimte voor zichzelf te creëren, maar het gat was sneller dan verwacht gedicht, waardoor Marquez zich door het veld naar voren moest rijden.

Ondanks de vele inhaalacties zette Marquez de snelste tijd, maar werd niet veel later naar de tweede plaats terugverwezen door landgenoot Aleix Espargaro, die zijn kwalificatie perfect had getimed en op een compleet vrije baan zijn snelle ronde had weten te volbrengen. De regen viel daarna alleen naar harder uit de lucht, waardoor er geen aanval op snellere tijden meer kon worden gedaan.

MotoGP Assen TT, tijden kwalificatie: