Zoeken

MotoGP COTA: uitslag race

21 april 2013
Marc Marquez heeft in Austin, Texas geschiedenis geschreven door als jongste MotoGP winnaar te worden afgevlagd. De 20-jarige Spanjaard verbrak hiermee het 31-jaar oude record, dat in 1982 op het Belgische Spa-Francorchamps door Freddie Spencer werd gezet.

Marc Marquez_Dani_Pedrosa_COTA_Texas_2013

De tweede ronde van het MotoGP wereldkampioenschap, dat dit weekend werd verreden op het kersverse Circuit of the Americas in Austin, Texas, was hét weekend van Marc Marquez. De MotoGP rookie was tijdens een privé test een kleine maand geleden, waar naast Repsol Honda ook het Yamaha Factory Racing Team en Stefan Bradl aanwezig was geweest, al een maat te groot voor de anderen geweest en was ook dit weekend vanaf de eerste vrije training al bijzonder snel.

Op zaterdag schreef Marquez al geschiedenis door als jongste coureur in de MotoGP de pole position te hebben bemachtigd, een record dat eveneens op naam van Freddie Spencer in 1982 stond. De layout van het nieuwe circuit, met veel 1e, 2e en 3e versnellingsbochten, lange rechte stukken (het langste rechte stuk is met 1,2 km het langst van alle MotoGP circuits) met aansluitende eerste versnellingsbocht, was de Honda's goed gezind. Vooral onder acceleratie kwamen de Yamaha's pijnlijk te kort.

Na afloop van de kwalificatie was het gat tussen de Honda's en Yamaha's maar liefst één seconde, maar voor de warmup had Lorenzo de versnellingsbak aangepast, waardoor de hairpins nu in tweede versnelling konden worden genomen. Hetgeen een goede keuze bleek te zijn, in de warmup voerde Lorenzo lange tijd het veld aan om uiteindelijk de training met een derde tijd te eindigen, op eentiende seconde van Pedrosa.

Bij het doven van het licht kwam Lorenzo echter niet goed weg en kwam daardoor in de eerste bocht in de verdrukking, evenals Marc Marquez die buitenom zijn teamgenoot voorbij wilde gaan, maar daardoor zijn tweede plaats aan Stefan Bradl verloor. Marquez haalde Bradl echter weer snel in en zette de achtervolging in op z'n teamgenoot, terwijl Lorenzo zich naar de derde plaats wist te rijden. Twaalf ronden lang zat Marquez in het achterwiel van zijn teamgenoot, zette daarna in het bochtige vloeiende deel zijn aanval in en nam voor het eerst de leiding in de race.

Pedrosa was langzamer in het eerste deel, maar wist op het rechte stuk telkens weer aan te haken. De 27-jarige Spanjaard kreeg echter steeds meer last van zijn onderarm en had daardoor veel moeite in het bochtige deel de motor om te leggen. Drie ronden voor het eind maakte Pedrosa bovendien een fout, waardoor het gat met Marquez ineens één seconde bedroeg en de wedstrijd eigenlijk al was beslist. Marquez maakte in de laatste ronden geen fout en stevende af op zijn eerste overwinning in de MotoGP.

Pedrosa werd op anderhalve seconde als tweede afgevlagd, terwijl de derde en laatste podiumplaats naar wereldkampioen Jorge Lorenzo ging. Het is voor het eerst in 18 wedstrijden dat Lorenzo niet op de eerste of tweede plaats wordt afgevlagd. Volgens Lorenzo had de aanpassing van de versnellingsbak overnacht goed uitgepakt, maar waren ze nog tweetiende seconden tekort gekomen om zich in de strijd om de overwinning te hebben kunnen mengen.

Lorenzo feliciteerde bovendien Tech 3 rijder Cal Crutchlow, die een ijzersterke race had gereden en tot aan het eind dezelfde tijden als Lorenzo wist te realiseren. Crutchlow was vroeg in de race iets te gretig geweest om Bradl in te halen, kwam daardoor naast de baan en viel terug naar de zesde plaats, maar vocht zich binnen enkele ronden terug naar de vierde plaats.

Stefan Bradl raakte in gevecht met Rossi, Bautista en Dovizioso, maar wist de belagers van zich af te slaan en reed grotendeels een eenzame race op de vijfde plaats. Ook Rossi wist een gaatje met Bautista en Dovizioso te slaan, maar moest genoegen nemen met de zesde plaats. De negenvoudig wereldkampioen werd geplaagd door een vibrerende rem, doordat een klein stukje van z'n carbonfiber remschijf was afgebroken. Dovizioso wist op de streep Bautista voor te blijven en scoorde daarmee een zevende plaats, op 22 seconden van de racewinnaar. Bautista, Hayden en Iannone maakten de top 10 compleet.

MotoGP COTA, Texas, uitslag race:

1 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 43'42.123
2 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 1.534
3 Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Racing Yamaha 3.381
4 Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 6.616
5 Stefan BRADL GER LCR Honda MotoGP Honda 12.674
6 Valentino ROSSI ITA Yamaha Factory Racing Yamaha 16.615
7 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 22.374
8 Alvaro BAUTISTA SPA GO&FUN Honda Gresini Honda 22.854
9 Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati 33.773
10 Andrea IANNONE ITA Energy T.I. Pramac Racing Ducati 42.112
11 Aleix ESPARGARO SPA Power Electronics Aspar ART 48.837
12 Bradley SMITH GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 50.705
13 Ben SPIES USA Ignite Pramac Racing Ducati +1'14.132
14 Randy DE PUNIET FRA Power Electronics Aspar ART +1'15.651
15 Yonny HERNANDEZ COL Paul Bird Motorsport ART +1'19.591
16 Michael LAVERTY GBR Paul Bird Motorsport PBM +1'34.391
17 Hiroshi AOYAMA JPN Avintia Blusens FTR +1'39.823
18 Hector BARBERA SPA Avintia Blusens FTR +1'39.952
19 Claudio CORTI ITA NGM Mobile Forward Racing FTR Kawasaki +1'46.773
20 Bryan STARING AUS GO&FUN Honda Gresini FTR Honda +1'48.084
21 Blake YOUNG USA Attack Performance Racing APR 1 Lap
NDF
Danilo PETRUCCI ITA Came IodaRacing Project Ioda-Suter 8 Laps
Lukas PESEK CZE Came IodaRacing Project Ioda-Suter 8 Laps
Colin EDWARDS USA NGM Mobile Forward Racing FTR Kawasaki 10 Lap

Tussenstand wereldkampioenschap:

1 Marc MARQUEZ Honda SPA 41
2 Jorge LORENZO Yamaha SPA 41
3 Dani PEDROSA Honda SPA 33
4 Valentino ROSSI Yamaha ITA 30
5 Cal CRUTCHLOW Yamaha GBR 24