Moto3 Jerez: uitslag race

4 mei 2014
De Spaanse suprematie in de Moto3 lijkt dit jaar tot een halt te zijn gekomen. Voor een uitzinnig Spaans publiek wist Romano Fenati de druk van Efren Vasquez en Alex Rins te weerstaan en won daarmee zijn tweede Moto3 race op rij. In het kampioenschap is Fenati nu de Australiër Jack Miller, die voor het eerst dit seizoen niet op het podium stond, nu tot vijf punten genaderd.

Romano Fenati Moto3 Jerez

Twee jaar na zijn eerste overwinning in de Moto3 heeft Romano Fenati de eerste van vier Spaanse Grand Prix opnieuw op naam weten te zijn. Net als in 2012 moest Fenati zich vanuit een tiende plaats op de startgrid zich naar voren rijden, wat de Sky Racing Team VR46 coureur dan ook met verve deed. Na twee ronden lag Fenati al op de tweede plaats, om daarna continue in gevecht om de leiding in de race te zijn.

Voor de derde keer op rij mocht Jack Miller van de pole position vertrekken, maar al vroeg in de race kwam de leider in het wereldkampioenschap in de verdrukking en viel daardoor terug naar de vijfde plaats, achter Fenati, de twee Honda’s van Efren Vasquez en Alex Rins en Calvo Team KTM coureur Isaac Vinales. Jakub Kornfeil en Alex Marquez maakten de kopgroep compleet, die tot de laatste ronde toe enorm aan gewaagd waren aan elkaar.

Fenati, Vasquez en Alex Rins namen meermaals de leiding in de race, met nog één ronde te gaan lagen de twee Spanjaarden met elkaar in de clinch om P2, waardoor Fenati een klein gaatje kon slaan. Aan het eind van het rechte stuk was het gat echter al weer gedicht, waarna Fenati alle zeilen bij moest zetten om de Honda coureurs van zich af te slaan.

In de laatste ronde dook Alex Rins binnendoor, maar ging daarna weer wijdt waardoor Fenati weer de leiding in de race wist over te nemen en met een verschil van ééntiende seconde als winnaar werd afgevlagd, terwijl Rins door Efren Vasquez zelfs naar de derde plaats werd terugverwezen.

Gemengde gevoelens waren er in het Nederlandse kamp. Voor Scott Deroue was de race na veertien ronden voorbij, de RW Racing coureur ging in 25e positie onderuit, terwijl Bryan Schouten op de mindere Mahindra wel tevreden mocht zijn: hij eindigde de race op een 25e plaats, op net geen 37 seconden van de racewinnaar.