Moto2 Catalunya: uitslag race

16 juni 2013
Het Tuenti HP40 team van teammanager Sito Pons heeft de Moto2 Grand Prix van Catalunya gedomineerd. Pol Espargaro bleef op de streep met een miniem verschil van 0.081 seconden teamgenoot Esteve Rabat voor en scoorde daarmee zijn tweede overwinning van het seizoen. Op zes seconden werd Thomas Luthi als derde afgevlagd, terwijl klassementsleider Scott Redding met de vierde plaats de schade redelijk wist te beperken.

Pol Espargaro_Catalunya_Moto2

De Catalaanse Moto2 Grand Prix was hét weekend voor de lokale rijder Pol Espargaro, die op slechts vijf kilometer van het circuit woonachtig is. De Tuenti HP40 coureur, die aan het begin van het seizoen als dé kandidaat voor de wereldtitel werd gezien, had in de vrije training het veld gedomineerd en in de kwalificatie zijn tweede pole position van het seizoen veilig gesteld.

Bij het doven van het licht was Espargaro het beste weg en nam direct kopstart in de race, met in zijn kielzog Scott Redding die eveneens een goede start had gehad. Redding dook echter té hard de eerste bocht in en moest daardoor van de extra asfaltstrip gebruik maken. Rabat schoof hierdoor op naar de tweede plaats, terwijl Redding net voor Nakagami weer zijn race wist te vervolgen.

De twee Tuenti coureurs leken al snel een gat met Redding te slaan, die op zijn beurt al vroeg in de race onder druk van de goed rijdende Thomas Luthi kwam te staan. In de zesde ronde schoof Luthi door naar de derde plaats en wist daarna rondenlang het tempo van de Tuenti rijders goed te volgen. Namate de wedstrijd vorderde moest Luthi de koplopers echter laten gaan, maar had wel een veilige voorsprong op Scott Redding die de schade in het kampioenschap zo veel mogelijk probeerde te beperken.

In de veertiende ronde besloot Esparago om Rabat even voor te laten gaan, reed daarna drie ronden in het achterwiel van zijn teamgenoot, om met nog zeven ronden te gaan weer de leiding in de wedstrijd te nemen. De twee Spanjaarden bleven als een touwtje aan elkaar, Rabat zette Espargaro de laatste ronde nog onder druk maar de Catalaan maakte geen fout en scoorde daarmee zijn tweede overwinning van het seizoen.

Met een miniem verschil van 0.081 seconden werd Esteve Rabat als tweede afgevlagd, terwijl Thomas Luthi op ruim zes seconden zijn allereerste podium van het 2013 seizoen wist te scoren. Een meer dan uitstekende prestatie van de Zwitserse coureur die het begin van het seizoen vanwege blessures in het honderd had zien lopen. Redding en Nakagami maakten de top vijf compleet.