Zoeken

Marc Marquez: de statistieken op een rij

11 november 2013
Marc Marquez heeft in zijn eerste seizoen in de MotoGP flink wat records aan barrels gereden. Er ging dit seizoen bijna geen raceweekend voorbij of Marquez wist wel iets in de geschiedenisboeken te schrijven. En dan te bedenken dat deze 'Baby Champ' nog maar twintig jaar oud is.

Marc Marquez_World_Champion_MotoGP

De geschiedschrijving van Marc Marquez begon dit seizoen al het eerste raceweekend in Qatar, waar hij op de leeftijd van 20 jaar en 49 dagen oud als jongste rijder ooit de boeken inging die een snelste ronde op naam in de koningsklasse van de wegrace motorsport had geschreven. Het oude record stond op naam van Freddie Spencer, die 20 jaar en 161 dagen oud was toen hij in 1982 in Misano in de 500cc het ronderecord op naam wist te schrijven.

Drie weken later ging Marquez opnieuw de geschiedenisboeken in, nadat hij op de leeftijd van 20 jaar en 62 dagen oud de jongste coureur ooit was in de 500 cc / MotoGP, die op de pole position had gekwalificeerd. Ook dat record stond op naam van Freddie Spencer, die dat op de leeftijd van 20 jaar en 153 dagen in Jarama in 1982 had gedaan.

Een dag later voegde Marquez in Texas een nieuw record aan zijn naam toe, door op de leeftijd van 20 jaar en 63 dagen oud de jongste winnaar ooit in de koningsklassen van de Grand Prix wegrace motorsport te zijn. Het bestaande record stond -je raadt het al- op naam van Freddie Spencer, die 20 jaar en 196 dagen oud was toen hij in 1982 de Grand Prix van Spa-Francorchamps op naam wist te schrijven.

Dat waren niet de enige records die in Texas door Marquez waren verbroken. Dankzij de overwinning op het Circuit of the Americas was Marquez ook de jongste rijder ooit die twee podiums op rij had weten te scoren, een record dat op naam van Randy Mamola stond, die dat in 1980 in Spanje en daarna Frankrijk had gedaan, 20 jaar en 197 dagen oud.

Ook was Marquez de eerste coureur sinds Biaggi in 1998 die in de eerste twee wedstrijden één overwinning had gescoord. Dankzij zijn overwinning voerde Marquez nu samen met Lorenzo het kampioenschap aan en was daarmee de jongste coureur ooit die aan de leiding van het MotoGP wereldkampioenschap ging. Het oude record stond op naam van Jorge Lorenzo, die 20 jaar en 345 dagen oud was toen hij in 2008 in Estoril (de derde wedstrijd van het seizoen) de leiding in het kampioenschap in handen had gekregen.

De derde ronde van het seizoen op het circuit van Jerez ging Marquez opnieuw de geschiedenisboeken in door als jongste coureur ooit (20 jaar en 77 dagen) drie podiums op rij te scoren. Ook dit record werd van Jorge Lorenzo weggesnoept.

De vierde ronde van het 2013 seizoen kwalificeerde Marquez opnieuw op de pole position en was daarmee de eerste en enige rijder die in zijn MotoGP Rookie seizoen de eerste vier wedstrijden twee maal op de pole position had gekwalificeerd. Een dag later was Marquez de tweede coureur in de geschiedenis van de MotoGP die de eerste vier wedstrijden op het podium had weten te eindigen. De andere coureur die dat ooit eerder had gedaan was Max Biaggi in 1998.

Tijdens de vijfde ronde van het seizoen kwam er een voorlopig einde aan de lange lijst met records. In Mugello ging Marquez voor het eerst in zijn Rookie seizoen onderuit en verspeelde daarmee een zo goed als zekere podiumplaats. Was Marquez die wedstrijd op het podium geëindigd, dan was hij de geschiedenisboeken ingegaan als allereerste en meteen jongste coureur ooit die de eerste vijf wedstrijden van het seizoen op het podium was geëindigd.

Het zou, los van de nodige ronderecords, tot Laguna Seca duren voordat Marquez opnieuw geschiedenis zou gaan schrijven. Na winst op de Sachsenring won Marquez ook de daaropvolgende wedstrijd in Laguna Seca, door op onvergetelijke wijze Valentino Rossi in de Cork Screw binnendoor voorbij te sturen, en was daarmee de jongste coureur ooit die twee overwinningen op rij in de MotoGP had gescoord. De enige coureur die daar in zijn Rookie seizoen eerder in was geslaagd, was Kenny Roberts die 1978 de Grand Prix van Oostenrijk en Frankrijk op naam had geschreven.

Na de Sachsenring en Laguna Seca wist Marquez ook de twee daaropvolgende wedstrijden na de zomerstop in Indianapolis en Brno op naam te schrijven, en was daarmee de jongste coureur ooit ( 20 jaar en 189 dagen) die vier wedstrijden op rij op naam had weten te schrijven, laat staan vier wedstrijden op rij in een Rookie seizoen.

Het oude record stamde uit 1962, gezet door Mike Hailwood op de leeftijd van 22 jaar en 139 dagen. Voor Hailwood was dat toen al zijn derde seizoen in de 500cc. Met de winst in Indianapolis had Marquez het record van jongste coureur met drie-op-een-rij al van Freddie Spencer afgesnoept, die dat in 1983 in Zuid Afrika, Frankrijk en Italië had gedaan.

In Aragon behaalde Marquez zijn zesde en laatste overwinning van het 2013 seizoen, en was daarmee de allereerste coureur ooit die in zijn debuut seizoen zes overwinningen had weten te scoren. In totaal finishte Marquez 16 keer op het podium, het grootste aantal ooit door een Rookie in de MotoGP behaald. Van de 18 wedstrijden wist Marquez zich 9 keer op de pole position te kwalificeren, waarvan 7 met een nieuw absoluut ronderecord. Ook dit was nog niet eerder gepresteerd. In zes wedstrijden verbrak Marquez bovendien het bestaande ronderecord.

Met zijn wereldtitel op zak is Marc Marquez de eerste coureur sinds Kenny Roberts in 1978 die als Rookie in de koningsklasse tot wereldkampioen is gekroond. Bovendien is Marquez op de leeftijd van 20 jaar en 266 dagen de jongste MotoGP wereldkampioen ooit. Het oude record stond op naam van Freddie Spencer, die 21 jaar en 258 dagen oud in 1983 wereldkampioen in de 500cc werd. Marquez is bovendien pas de vierde rijder in de 65 jarige geschiedenis van de Grand Prix wegrace motorsport, die in drie verschillende klassen wereldkampioen is geworden. De andere drie waren Mike Hailwood, Phil Reed en Valentino Rossi.