Zoeken

Grand Prix Valencia: uitslag MotoGP

6 november 2011
In de allerlaatste meter van de Spaanse MotoGP Grand Prix op Valencia, die al in de eerste bocht werd gedecimeerd tot 12 coureurs, heeft Casey Stoner de overwinning voor de neus van Ben Spies weggekaapt en daarmee het totaal aantal overwinningen dit seizoen op tien gebracht.

Casey_Stoner_Valencia_MotoGP_2011

Twee weken na de tragische dood van Marco Simoncelli maakte de MotoGP zich in Valencia op voor de laatste Grand Prix van het seizoen. Voor aanvang van de race werd de wijlen San Carlo Gresini door de gehele paddock op passende wijze herdacht, door een ereronde waar alle coureurs van de drie raceklassen aan deelnamen en waarbij oud 500cc wereldkampioen Kevin Schwantz de eer had Simoncelli's machine rond te rijden. Na afloop werden alle machines in de pitstraat opgesteld, waarna een vuurwerk ter nagedachtenis van Simoncelli volgde waarbij een megagrote bannier met zijn beeltenis langs de gevel van het hoofdkantoor van het circuit werd onthuld.

In tegenstelling tot de 125cc en Moto2, die eveneens onder wisselvallige weersomstandigheden waren verreden, werd de MotoGP race voor de start als regenrace aangemerkt, waardoor de coureurs op voorhand al hun definitieve bandenkeuze moesten maken. Hoewel het voor aanvang van de race weer licht was gaan regenen gingen alle 16 coureurs echter op slicks van start. Voormalig wereldkampioen Jorge Lorenzo en Tech 3 coureur Colin Edwards reden niet, de geblesseerde coureurs waren voor de laatste race van het seizoen vervangen door de Japanse Yamaha testrijder Katsuyuki Nagasuga en de Amerikaanse AMA Superbike kampioen Josh Hayes.

Kopstart was voor Casey Stoner, die voor de twaalfde keer dit seizoen van de pole position had mogen vertrekken en daarmee het uit 1997 stammende polerecord van Mick Doohan had geëvenaard. Terwijl Stoner direct een gat met z'n achtervolgers wist te slaan ging het in de eerste bocht al mis met Alvaro Bautista, die bij het insturen het achterwiel van de sterk gestartte Dovisiozo aantikte, onderuit ging en in zijn val beide fabrieks Ducati's én de Pramac Ducati van Randy de Puniet  meenam, waardoor al na één bocht er nog slechts 12 coureurs in de wedstrijd waren.

Net als in de training leek ook in de race geen maat op Casey Stoner, die al snel een voorsprong van bijna tien seconden op zijn teamgenoten Dani Pedrosa en Andrea Dovizioso wist op te bouwen. De Spaanse en Italiaanse Respol Honda coureurs waren niet alleen in gevecht om de overige twee podiumplaatsen, maar tevens - en nog belangrijker - de derde plaats in het wereldkampioenschap. Dovizioso was er alles aan gelegen om zijn -voorlopig- laatste seizoen bij Honda voor Honda's wonderkind Pedrosa te eindigen en reed dan ook op het scherpst van de snede. De Amerikaan Ben Spies zat daarbij op het vinkentouw en wist direct toe te slaan toen het harder begon te regenen en beide Repsol Honda coureurs elkaar in de wielen aan het rijden waren.

De regen verraste ook Casey Stoner, die zijn comfortabele voorsprong in enkele ronden als sneeuw voor de zon zag verdwijnen. Met minder dan drie ronden te gaan schoot de RC212V zelfs uit de versnelling, waardoor de kersverse wereldkampioen wijd moest gaan en Spies eenvoudig binnendoor langszij kon komen. Twee ronden lang besloot Stoner de Yamaha coureur te volgen, maar in de laatste ronde nam de Australiër meer risico dan ooit, dichtte het gat en had een perfecte drive uit de laatste bocht waardoor hij in de laatste meter alsnog de overwinning voor zich op kon eisen. Spies eindigde de race op de tweede plaats, op vijftienduizendste seconde, terwijl Andrea Dovizioso de derde en laatste podiumplaats voor zich op wist te eisen.

Achter het podium finishte Cal Crutchlow verrassend op de vierde plaats, en stelde daarmee de Rookie van het jaar titel veilig. Crutchlow was de hele race met Karel Abraham in gevecht geweest om de vijfde plaats, maar wist in de laatste ronde de in de slotfase sterk terugvallende Pedrosa zelfs te verschalken terwijl Abraham een inhaalpoging met een schuiver moest bekopen. De Tsjechische Ducati coureur wist nog wel zijn race te vervolgen, maar verloor daarmee wel het gevecht om de Rookie titel.

Crutchlow's teamgenoot Josh Hayes, die als vervanger van de geblesseerde Colin Edwards bij Tech 3 was aangetrokken, deed het in zijn debuut boven verwachting goed. De Amerikaan, die 's morgens in de verregende warmup de snelste tijd op de klokken gezet door als enige voor slicks te kiezen, eindigde de race op de zevende plaats, een plaats achter Katsuyuki Nagasuga. Karel Abraham wist ondanks zijn schuiver nog op de achtste plaats te finishen, ruim voor Loris Capirossi die zijn allerlaatste Grand Prix met een negende plaats afsloot.

Grand Prix Valencia, uitslag MotoGP

1 Casey STONER AUS Repsol Honda Team Honda 48'18.645
2 Ben SPIES USA Yamaha Factory Racing Yamaha +0.015
3 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team Honda +5.936
4 Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +8.718
5 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +9.321
6 Katsuyuki NAKASUGA JPN Yamaha Factory Racing Yamaha +23.818
7 Josh HAYES USA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +33.118
8 Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing Ducati +37.952
9 Loris CAPIROSSI ITA Pramac Racing Team Ducati +48.953
10 Toni ELIAS SPA LCR Honda MotoGP Honda +52.501
11 Hector BARBERA SPA Mapfre Aspar Team MotoGP Ducati +1'06.519
12 Hiroshi AOYAMA JPN San Carlo Honda Gresini Honda +1'08.760
DNF
Randy DE PUNIET FRA Pramac Racing Team Ducati 0 Lap
Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP Suzuki 0 Lap
Valentino ROSSI ITA Ducati Team Ducati 0 Lap
Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati 0 Lap

Eindstand wereldkampioenschap:

1 Casey STONER AUS 350
2 Jorge LORENZO SPA 260
3 Andrea DOVIZIOSO ITA 228
4 Dani PEDROSA SPA 219
5 Ben SPIES USA 176
6 Marco SIMONCELLI ITA 139
7 Valentino ROSSI ITA 139
8 Nicky HAYDEN USA 132
9 Colin EDWARDS USA 109
10 Hiroshi AOYAMA JPN 98
11 Hector BARBERA SPA 82
12 Cal CRUTCHLOW GBR 70
13 Alvaro BAUTISTA SPA 67
14 Karel ABRAHAM CZE 64
15 Toni ELIAS SPA 61
16 Randy DE PUNIET FRA 49
17 Loris CAPIROSSI ITA 43
18 Katsuyuki NAKASUGA JPN 10
19 Josh HAYES USA 9
20 Kousuke AKIYOSHI JPN 7
21 John HOPKINS USA 6
22 Shinichi ITO JPN 3