Grand Prix Valencia: uitslag 125cc

7 november 2010

Met een vierde plaats in de laatste Grand Prix van het 2010 seizoen is Marc Marquez tot 2010 125cc wereldtitel gekroond. Winst ging naar Bradley Smith, die de wedstrijd van kop tot staart leidde en daarmee zijn eerste zege van het seizoen gehaald.

Hoewel van echte spanning voor wat betreft de overwinning niet echt sprake was hing in de laatste 125cc race van het 2010 zich voor wat betreft de ontknoping van het wereldkampioenschap tot in de laatste ronde wel degelijk spanning in de lucht. Marc Marquez had met een voorsprong van 17 punten in het kampioenschap op landgenoot Nicolas Terol duidelijk de beste papieren in handen, maar bij een crash zou de Bancaja Aspar coureur voldoende hebben aan een tweede plaats om alsnog tot wereldkampioen te worden gehuldigd.

De 17-jarige Ajo Motorsports Derbi coureur, die de vorige week nog op waanzinnige wijze de Portugese Grand Prix had weten te winnen, vertrok vanaf de pole position maar zag bij de start beide Bancaja Aspar coureurs voorbij komen. Terwijl Smith de leiding in de race nam ging Marquez bij het insturen van de tweede bocht Terol voorbij, maar werd nog voor het eind van de eerste ronde terugverwezen naar de derde plaats.

Bradley Smith bleef de kop van het veld aanvoeren, een halve seconde voor Nicolas Terol en anderhalve seconde voor Marc Marquez die aan zijn derde plaats voldoende zou hebben om de 2010 wereldtitel te beklinken. Halverwege de race wist Pol Espargaro echter aansluiting met Marquez te vinden, om in de 16e ronde de derde plaats van zijn landgenoot over te nemen en zich naar het achterwiel van Terol te rijden. Met nog drie ronden te gaan plaatste Espargaro de aanval op Terol en stuurde zich naar de tweede plaats in de race, maar het gat met Smith was te groot om de Brit voor de overwinning te kunnen bedreigen.

Bradley Smith reed daardoor onbedreigd naar de overwinning en scoorde daarmee zijn eerste zege van het 2010 seizoen. Espargaro werd tweede terwijl Nicolas Terol de derde podiumplaats voor zich op wist te eisen. Marquez nam de laatste ronden geen enkel risico, deed het rustig aan en finishte uiteindelijk op een vierde plaats, op ruim 8 seconden van racewinnaar Bradley Smith.