Zoeken

Grand Prix Valencia - MotoGP: Stoner evenaart polerecord

5 november 2011
Casey Stoner heeft op een regenachtig Valencia zijn twaalfde pole position van het seizoen gescoord en daarmee het pole postion record van Mick Doohan geëvenaard. Stoner reed op een nog droge baan een tijd van 1'31.861 en was daarmee één seconde sneller dan teamgenoot Dani Pedrosa, terwijl Ben Spies vlak voor de regen Randy de Puniet van de eerste startrij wist te verdringen.

Casey_Stoner_Valencia_2011

Waar de kwalificatie van de 125cc Grand Prix nat was begonnen en het gedurende de kwalificatie was gaan opdrogen was de kwalificatie van de MotoGP precies het omgekeerde verhaal. De 16 coureurs begonnen, net als 's ochtends in de derde en laatste vrije training, op een droge baan, maar velen kwamen na één ronde al weer binnen om op direct op de tweede machine verder te gaan.

Randy de Puniet wist daarbij vriend en vijand te verrassen door tot drie maal toe de snelste tijd op de klokken te zetten, waarna Dani Pedrosa het stokje van de Fransman overnam. Waar iedereen echter verwachtte dat op een droge baan de Pramac Ducati rijder snel terug zou vallen wist de Puniet echter een groot deel van de kwalificatie in de top drie te verblijven.

Ruim tien minuten in de kwalificatie kwam ook Casey Stoner in actie, na eerst op het scherm de condities op de baan te hebben aanschouwd. In zijn vierde ronde zette Stoner al de snelste tijd op de klokken, om deze drie ronden later nog verder aan te scherpen. Daarna begon het weer lichtjes te regenen, waardoor veel coureurs het even voor gezien hielden en niemand nog in staat was zijn eigen tijd te verbeteren.

De regen zette echter niet door, waardoor tegen het eind van de kwalificatie iedereen weer de baan op ging en de tijden werden verbeterd. Stoner stak de kroon met de rest van het veld door een in zijn laatste run een tijd van 1'31.861 op de klokken te zetten en is daarmee de enige coureur die dit weekend in de 1'31-ers heeft weten te rijden. Pedrosa verbeterde in zijn laatste run eveneens zijn eigen tijd, maar moest toch één seconde toegeven op zijn landgenoot.

Ook Ben Spies verbeterde zijn eigen tijd in zijn laatste run, en verdrong daarmee Randy de Puniet van de eerste startrij. De Puniet tegen het eind nog behoorlijk in de buurt van de Amerikaan te komen, maar kwam uiteindelijk zeshonderdste seconde tekort voor een plek op de eerste startrij. De Pramac Ducati coureur zal morgen op de tweede startrij worden vergezeld door Alvaro Bautista en Valentino Rossi, die beide ook een goede kwalificatie reden.

Thuisrijder Hector Barbera moest vroeg in de kwalificatie zijn Ducati met een kapotte motor langs de kant zetten, maar kon op zijn tweede machine de kwalificatie vervolgen en reed uiteindelijk een negende tijd en heeft daarmee de derde en laatste plaats op de derde startrij, achter Hayden en Dovizioso. Debutant Josh Hayes eindigde de kwalificatie zoals was te verwachten op de 16e en laatste plaats, op ruim vier seconden van Stoner.

Grand Prix Valencia - MotoGP, tijden kwalificatie:

1 Casey STONER AUS Repsol Honda Team Honda 1'31.861
2 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 1'32.875
3 Ben SPIES USA Yamaha Factory Racing Yamaha 1'33.057
4 Randy DE PUNIET FRA Pramac Racing Team Ducati 1'33.118
5 Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP Suzuki 1'33.443
6 Valentino ROSSI ITA Ducati Team Ducati 1'33.478
7 Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati 1'33.656
8 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team Honda 1'33.824
9 Hector BARBERA SPA Mapfre Aspar Team MotoGP Ducati 1'34.186
10 Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing Ducati 1'34.265
11 Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 1'34.329
12 Loris CAPIROSSI ITA Pramac Racing Team Ducati 1'34.671
13 Toni ELIAS SPA LCR Honda MotoGP Honda 1'34.680
14 Hiroshi AOYAMA JPN San Carlo Honda Gresini Honda 1'34.838
15 Katsuyuki NAKASUGA JPN Yamaha Factory Racing Yamaha 1'35.999
16 Josh HAYES USA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 1'36.042