Zoeken

Grand Prix Sachsenring: uitslag MotoGP

18 juli 2010

Dani Pedrosa heeft de zegereeks van Jorge Lorenzo weten te doorbreken door de Duitse Grand Prix in Sachsenring op naam te schrijven. De race, die vanwege een crash van Randy de Puniet was stilgelegd en daarna ingekort tot 21 ronden, kende slechts 12 rijders aan de finish.

Dani_Pedrosa_Sachsenring_2010.jpg

Nadat gisteren de kwalificatie van de MotoGP al werd stilgelegd vanwege de olielekkende motor van Jorge Lorenzo moest ook vandaag in de race de rode vlag worden gezwaaid. In de negende ronde werd Randy de Puniet keihard van zijn motor gelanceerd, waarna zowel rijder als motor gevaarlijk op de baan bleven liggen. Aleix Espargaro en Alvaro Bautista wisten nog wel de Franse rijder, maar niet zijn motor te ontwijken waarna een chaos op de baan ontstond en de race direct werd stilgelegd.

Wat volgde was een tot 21 ronden ingekorte race, wat in de kaart speelde van Valentino Rossi. De negenvoudig wereldkampioen had tot de rode vlag een ijzersterke race en reed dezelfde rondetijden als de koplopers Lorenzo en Pedrosa, maar lag wel op een vijfde plaats zonder uitzicht op een podium, en mocht de tweede race wederom van de vijfde plaats starten. Lorenzo had opnieuw de pole, maar Casey Stoner had de eerste race het tempo van Lorenzo en Pedrosa niet kunnen volgen en had daardoor één startplaats in moeten leveren bij de herstart. Stoner's teamgenoot Nicky Hayden had echter wél goede zaken gedaan en mocht daardoor vanaf de zesde plaats startten.

Bij de herstart leek Lorenzo bij de eerste bocht in de verdrukking te komen, maar de Catalaanse FIAT Yamaha rijder wist zich snel te herstellen en leiding in de race te nemen. In zijn kielzog volgden beide Repsol Honda coureurs, maar Dovizioso moest al snel lossen en zowel Stoner als ook Rossi voor laten gaan. Pedrosa was echter gebrand op een overwinning ,  wist zijn landgenoot halverwege de ingekortte race voorbij te steken om vervolgens met grote stappen weg te rijden. Stoner leek geplaagd door bandenproblemen en moest beide koplopers laten gaan, waardoor hij halverwege de race onder druk kwam van een sterk rijdende Valentino Rossi, die bloed - en een podiumplaats - rook en alles op alles zette om in rentree een podiumplaats te scoren.

Wat volgde was een spannend gevecht om de laatste podiumplaats tussen Casey Stoner en Valentino Rossi. Rossi wist tot drie maal toe Stoner voorbij te steken, maar elke keer wist Stoner de wereldkampioen weer terug te pakken. Nadat Rossi vlag voor het ingaan van de laatste ronde Stoner wederom voorbij was gestoken leek de negenvoudig wereldkampioen op weg naar een eerste podium sinds zijn crash in Mugello, maar in een do-or-die actie wist Stoner in de laatste bocht Rossi weer naar de vierde plaats terug te verwijzen en daarmee zijn tweede podium van het seizoen te scoren.

Pedrosa won de race onbedreigd voor Jorge Lorenzo, terwijl Stoner zijn derde opeenvolgende podium van het seizoen wist te scoren. Rossi werd vierde, terwijl Andrea Dovizioso in de slotfase de sterk rijdende Marco Simoncelli en Nicky Hayden nipt voor wist te blijven. Ben Spies, Hector Barbera en Marco Melandri maakten de top 10 compleet.

Grand Prix Sachsenring, uitslag MotoGP:
1. Dani Pedrosa ESP Repsol Honda Team 28m 50.476s
2. Jorge Lorenzo ESP Fiat Yamaha Team 28m 53.831s
3. Casey Stoner AUS Ducati Marlboro Team 28m 55.733s
4. Valentino Rossi ITA Fiat Yamaha Team 28m 56.099s
5. Andrea Dovizioso ITA Repsol Honda Team 29m 7.634s
6. Marco Simoncelli ITA San Carlo Honda Gresini 29m 8.233s
7. Nicky Hayden USA Ducati Marlboro Team 29m 8.411s
8. Ben Spies USA Monster Yamaha Tech 3 29m 11.433s
9. Hector Barbera ESP Paginas Amarillas Aspar 29m 12.476s
10. Marco Melandri ITA San Carlo Honda Gresini 29m 25.693s
11. Loris Capirossi ITA Rizla Suzuki MotoGP 29m 35.518s
12. Alex de Angelis RSM Interwetten Honda MotoGP 29m 35.68s
DNF:
Mika Kallio FIN Pramac Racing
2e race niet gestart:
Alvaro Bautista ESP Rizla Suzuki MotoGP
Aleix Espargaro ESP Pramac Racing
Randy de Puniet FRA LCR Honda MotoGP
Colin Edwards USA Monster Yamaha Tech 3

Tussenstand na 8 wedstrijden:
1 Jorge LORENZO Yamaha SPA 185
2 Dani PEDROSA Honda SPA 138
3 Andrea DOVIZIOSO Honda ITA 102
4 Casey STONER Ducati AUS 83
5 Nicky HAYDEN Ducati USA 78
6 Valentino ROSSI Yamaha ITA 74