Grand Prix Sachsenring: uitslag 125cc

18 juli 2010

Marc Marquez heeft de Duitse Grand Prix op de Sachsenring gewonnen, en is daarmee de eerste rijder sinds Valentino Rossi in 1997 die vijf opeenvolgende overwinningen in de 125cc heeft weten te scoren.

Voorafgaand aan de 125cc had het flink geregend, waardoor de baan op plaatsen nog behoorlijk nat was bij de start van de 27 ronden durende race. De meeste coureurs waren echter op slicks vertrokken. Bradley Smith nam kopstart in de race, maar halverwege de eerste ronde stormden thuisrijders Jonas Folger en Marcel Schrotter naar de kop van het veld. Beide Duitsers waren op regenbanden vertrokken, maar zouden niet lang profiteren van het voordeel van de regenbanden.

De snel opdrogende baan speelde de slick-rijders in de kaart, waardoor al na zeven ronden Marc Marquez de leiding van Folger over kon nemen. Pol Espargaro beet zich vast in het achterwiel van zijn landgenoot en beide coureurs namen snel afstand van de rest van het veld, dat lange tijd werd aangevoerd door Randy Krummenacher van het Stipa-Molenaar Racing Team.  Met nog drie ronden te gaan gaat het echter mis met Krummenacher, bij het aanremmen van de 1e bocht na start/finish klapt het voorwiel weg en ziet de Zwitser zijn podiumplaats in rook opgaan.

Niet veel later vindt ook Pol Espargaro zijn waterloo in de Sachsenring. In leidende positie komt de Tueni Derbi rijder met zijn achterwiel nét naast de cerbstones in het natte kunstgras en wordt met en klassieke highsider van zijn motor gelanceerd, vlak voor de ogen van Marquez die zijn landgenoot nog net weet te ontwijken en daarna onbedreigd zijn vijfde opeenvolgende overwinning van het seizoen op naam kan schrijven.

De overige twee podiumplaatsen hadden een Duits tintje. Tweede plaats ging naar Tomoyoshi Koyama, uitkomend voor het Racing Team Germany, die hier in 2007 ook al een tweede plaats wist te scoren. De derde en laatste podiumplaats ging naar de Duitser Sandro Cortese, die in een do-or-die actie Esteve Rabbat in de laatste ronde voorbij wist te steken.  Rabat en Smith maakten de top vijf compleet.

Ondanks dat de Nederlanders geen punten wisten te scoren reden beide coureurs een prima race. Michael van der Mark had gegokt op regenbanden en reed in het begin van de race op een uitstekende 9e positie, maar viel terug naar een 20e plaats. Met nog vier ronden te gaan ging van der Mark echter onderuit en scoorde daarmee zijn eerste DNF dit seizoen. Ook Jasper Iwema scoorde een DNF. De CBC Corse coureur begon voorzichtig aan de 27 ronden durende race en kwam de eerste ronde als 25e door, maar wist zich snel naar voren te rijden toen de baan begon op te drogen. Iwema bracht het tot de 12e plaats en vond zich in het gezelschap van Danny Webb en Efren Vazquez, maar ging met nog elf ronden te gaan onderuit.