Zoeken

Grand Prix Qatar:uitslag MotoGP

9 april 2012
Voor het eerst in zijn carriere heeft Jorge Lorenzo de openingsrace van het 2012 MotoGP seizoen op het circuit van Qatar op naam weten te schrijven. De Yamaha fabriekscoureur wist in de laatste ronde Dani Pedrosa voor te blijven, terwijl gedoodverfde winnaar Casey Stoner last kreeg van zijn rechterarm en daarmee een zekere overwinning in duigen op zag gaan.

Jorge_Lorenzo_Qatar_2012

Lorenzo mocht voor het eerst sinds 2008 van de pole position starten, maar bij het doven van het licht was het Dani Pedrosa die vanaf de tweede startrij zijn zoveelste superstart liet zien en de leiding in de race leek te nemen. Lorenzo had echter de betere lijn en kwam daarmee aan kop, gevolgd door Pedrosa, Stoner en teamgenoot Ben Spies, die eveneens een goede start had gekend.

Spies, die in de trainingen meermaals ten val was gekomen, maakte echter een stuurfout en zag daardoor beide Tech 3 coureurs Dovizioso en Crutchlow langszij komen. Terwijl het trio aan kop, dat tijdens de wintertesten ook al de lakens had uitgedeeld, afstand nam van beide Tech 3 coureurs kwam Spies snel onder druk van Moto2 wereldkampioen Stefan Bradl, die een meer dan uitstekend debuut in de MotoGP kende.

In de derde ronde wist Stoner de leiding in de race over te nemen en leek daarna eenvoudig weg te rijden van de twee Spanjaarden, maar leek  daarna zichtbaar problemen met zijn banden te krijgen. Het waren echter niet de banden, maar Stoner’s rechterhand die ging oppompen waardoor hij tegen het eind van de race bijna geen kracht meer had om nog te sturen.

De wereldkampioen probeerde met vloeiend rijden zijn voorsprong te behouden, maar zijn rondetijden vielen te veel terug waardoor Lorenzo met nog minder dan vijf ronden te gaan eenvoudig de leiding in de race weer wist over te nemen. Twee ronden later kwam ook Pedrosa bij Stoner langszij, maar het gat met Lorenzo was inmiddels te groot om nog druk op de ketel te kunnen zetten.

Voor het eerst in zijn carriere won Lorenzo de MotoGP Grand Prix van Qatar, terwijl Pedrosa en Stoner de resterende podiumplaatsen voor zich op wisten te eisen. Het gevecht om de vierde plaats tussen beide Tech3 kemphanen ging uiteindelijk naar Cal Cruthlow, die twee ronden voor het eind Dovizioso bij het insturen van de laatste bocht uit wist te remmen.

Bradl, lange tijd eenzaam op de zesde plaats, wist tegen het eind zijn rondetijden niet vast te houden, waardoor de achtervolgende groep met Hayden, Bautista en Barbera het gat wist te dichten. Op de streep wist Bradl enkel nog Barbera voor te blijven, maar een 8e plaats is zondermee een goed resultaat voor de 2011 Moto2 wereldkampioen.

Rossi had in het begin van de race ook deel van de groep met Hayden, Bautista en Barbare uitgemaakt, maar werd door Barbera aangetikt, kwam daardoor naast de baan en reed daarna een eenzame race. Voor Ben Spies was de race er eveneens een om snel te vergeten, de Yamaha fabriekscoureur had veel last van chatter en reed daardoor een teleurstellende race. Op de streep wist de Amerikaan zijn landgenoot Colin Edwards, die als eerste CRT machine finishte, slechts twee seconden voor te blijven.

Grand Prix Qatar, uitslag MotoGP: