Zoeken

Grand Prix Laguna Seca - MotoGP: uitslag race

25 juli 2011
Op het Amerikaanse circuit Laguna Seca heeft Casey Stoner voor 52.000 Amerikaanse fans  zijn vijfde overwinning van het 2011 seizoen gescoord, en daarmee zijn leiding in het wereldkampioen versterkt. De Australiër had op de streep een voorsprong van bijna zes seconden op Jorge Lorenzo, terwijl Dani Pedrosa de derde en laatste podiumplaats voor zich op wist te eisen.

Casey_Stoner_Laguna_Seca_2011

Een week na de spannende thriller op de Sachsenring mochten de MotoGP coureurs aantreden op een van de mooiste Grand Prix circuits, de Mazda Raceway op Laguna Seca, die in het verleden garant heeft gestaan voor spectaculaire races. De Amerikaanse fans konden daarbij genieten van het debuut optreden van Ben Bostrom, die een wildcard had gekregen op de tweede machine van Toni Elias.

Voor het tweede jaar op rij mocht Jorge Lorenzo vanaf de pole position vertrekken, maar de Spaanse Yamaha rijder was op zaterdagochtend na afloop van de vrije training nog keihard van zijn motor geworpen, nadat hij na een proefstart was vergeten de schakelaars van launch control en traction control weer om te schakelen. Lorenzo dacht op dat moment dat zijn raceweekend voorbij was, maar wist ondanks zijn pijnlijke lichaam toch de pole position in handen te krijgen.

Lorenzo nam direct kopstart in de 32 ronden lange race, met in zijn kielzog Dani Pedrosa en Casey Stoner. De wereldkampioen leek het Honda duo op afstand van één seconde te kunnen houden, maar halverwege de race besloot Stoner een tandje bij te zetten, passeerde eerst op spectaculaire wijze zijn teamgenoot bij het insturen van de Corkscrew om met nog zes ronden te gaan op nóg spectaculairdere wijze Jorge Lorenzo over start-finish buitenom voorbij te sturen.

Stoner behaalde met zijn zege zijn vijfde overwinning van het seizoen en liep daarmee weer vijf belangrijke punten uit op Jorge Lorenzo in het kampioenschap. Dani Pedrosa, die halverwege de race te kampen kreeg met fysieke problemen vanwege zijn nog niet 100% herstelde blessure, finishte de race op de derde plaats.

Achter de drie podiumfinishers eindigde Ben Spies op de vierde plaats, op twintig seconden van de racewinnaar. De Texaan reed een sterke race, zat lange tijd achter de derde Honda van Andrea Dovizioso maar wist de Italiaan met nog drie ronden te gaan voorbij te steken. Op dertig seconden van de racewinnaar eindigde Valentino Rossi op de zesde plaats, één seconde voor teamgenoot Nicky Hayden. Colin Edwards, Hector Barbera en Hiroshi Aoyama maakten de top 10 compleet.

Cal Crutchlow, Marco Simoncelli en Alvaro Bautista kwamen in de race ten val, Ben Bostrom kwam in zijn debuut naast de baan en besloot daarop niet meer door te rijden.

Grand Prix Laguna Seca, uitslag MotoGP:
1 Casey STONER AUS Repsol Honda Team 43'52.145
2 Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Racing 5.634
3 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team 9.467
4 Ben SPIES USA Yamaha Factory Racing 20.562
5 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team 20.885
6 Valentino ROSSI ITA Ducati Team 30.351
7 Nicky HAYDEN USA Ducati Team 31.031
8 Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 45.502
9 Hector BARBERA SPA Mapfre Aspar Team MotoGP 51.549
10 Hiroshi AOYAMA JPN San Carlo Honda Gresini +1'08.850
11 Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing +1'09.132
12 Loris CAPIROSSI ITA Pramac Racing Team 1 Lap
13 Toni ELIAS SPA LCR Honda MotoGP 1 Lap
DNF    
 Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP 19 Laps
 Ben BOSTROM USA LCR Honda MotoGP 24 Laps
 Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini 26 Laps
 Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 29 Laps


Tussenstand na 10 wedstrijden:
1 Casey STONER AUS 193
2 Jorge LORENZO SPA 173
3 Andrea DOVIZIOSO ITA 143
4 Dani PEDROSA SPA 110
5 Valentino ROSSI ITA 108