Zoeken

Grand Prix Jerez, uitslag MotoGP

2 mei 2010

Op zinderende wijze heeft Jorge Lorenzo het Spaanse feest op het circuit van Jerez de la Frontera compleet gemaakt. In de slotronde versloeg de FIAT Yamaha coureur zijn landgenoot Dani Pedrosa, en gaat daarmee aan de leiding in het kampioenschap.

Jorge_Lorenzo_Jerez_2010.jpg

Met zijn eerste overwinning van het seizoen nam Lorenzo revanche op zijn optreden het afgelopen jaar, toen hij met uitzicht op het podium in de slotfase onderuit ging. Lorenzo was het hele weekend in uitstekende vorm, had 's morgens nog de snelste tijd in de warm-up neergezet, en plaatste zijn aanval in de slotfase van de race. Twee ronden lang wist Pedrosa zijn landgenoot achter zich te houden, waarbij het betere kuip-aan-kuip werk niet werd geschuwd, maar in de laatste ronde maakte de Repsol Honda coureur een remfout aan het eind van het rechte stuk, moest daardoor wijd en maakte de deur wagenwijd open voor Lorenzo, die daar dankbaar gebruik van maakte.

Valentino Rossi, die voor de wedstrijd nog had aangegeven vooral bij het remmen flink last van zijn geblesseerde schouder te hebben, reed een uitstekende race en finishte op een derde plaats, vlak achter de twee Spaanse kemphanen. De wereldkampioen startte vanaf de tweede startrij, maar wist zich in de eerste bocht al naar de tweede plaats te rijden. Een positie die hij tot zes ronden voor het eind vast wist te houden. Achter Rossi finishte Nicky Hayden voor de tweede opeenvolgende race op de vierde plaats, ditmaal echter op ruime afstand van de top 3. Hayden kende net als Rossi een uitstekende start en schoot vanaf de tweede startrij direct door naar de derde plaats, een positie die hij tot halverwege de race vast wist te houden. Casey Stoner, die nog nooit succesvol is geweest op het Spaanse circuit, reed een sterke maar onzichtbare race. Hij eindigde de wedstrijd op een vijfde plaats, vlak achter zijn teamgenoot, en scoorde daarmee zijn eerste belangrijke wk-punten.

Achter Andrea Dovizioso, die op de zesde positie een eenzame wedstrijd reed, onstond een interessant gevecht om de zevende plaats tussen de San Carlo Gresini teamgenoten Melandri en Simoncelli, de Puniet, Kallio en Alvaro Bautista. Een gevecht dat in het voordeel van de Finse Pramac Ducati rijder werd beslist, vlak voor Marco Melandri die na twee verloren seizoen de weg naar de top weer terug lijkt te hebben gevonden. Randy de Puniet en Alvaro Bautista maakten de top 10 compleet vlak voor Marco Simoncelli die op zijn beurt weer voldoende marge had op Colin Edwards. Edwards reed een kleurloze race en kon op geen enkel moment een vuist maken, in tegenstelling tot zijn teamgenoot die bij de start zich naar de zesde positie had gereden. Spies kreeg echter te kampen met een onwillige voorband en moest daardoor na zeven ronden het strijdperk verlaten.

Uitslag Grand Prix Jerez, MotoGP:
1 Jorge Lorenzo FIAT Yamaha Team 27 ronden
2 Dani Pedrosa Repsol Honda Team +0,543
3 Valentino Rossi FIAT Yamaha Team +0,890
4 Nicky Hayden Ducati Marboro Team +9,015
5 Casey Stoner Ducati Marboro Team +10,034
6 Andrea Dovizioso Repsol Honda Team +23,144
7 Mika Kallio Pramac Racing Team +34,489
8 Marco Melandri San Carlo Honda Gresini +34,687
9 Randy de Puniet LCR Honda MotoGP 36,160
10 Alvaro Bautista Rizla Suzuki MotoGP +36,791
11 Marco Simoncelli San Carlo Honda Gresini +37,155
12 Colin Edwards Monster Yamaha Tech 3 38,260
13 Hector Barbera Paginas Amarillas Aspar +38,371
14 Hiroshi Aoyama Interwetten Honda MotoGP +1'02,025
15 Aleix Aspargaro Pramac Racing Team + 3 ronden
DNF:
Ben Spies Monster Yamaha Tech 3
Loris capirossi Rizla Suzuki MotoGP

Tussenstand na 2 wedstrijden:
1 Jorge Lorenzo 45 punten
2 Valentino Rossi 41 punten
3 Dani Pedrosa 29 punten
4 Nicky Hayden 26 punten
5 Andrea Dovizioso 26 punten