Zoeken

Grand Prix Brno: uitslag MotoGP

26 augustus 2012
Dani Pedrosa de MotoGP Grand Prix van Brno gewonnen. De Repsol Honda coureur wist in wat ongetwijfeld de boeken ingaat als de spannendste laatste ronde van het 2012 seizoen Jorge Lorenzo voor te blijven en scoorde daarmee zijn tweede opeenvolgende zege van het seizoen. De derde en laatste podiumplaats ging naar Cal Crutchlow, die daarmee zijn eerste podium in de MotoGP realiseerde.

Dani_Pedrosa_MotoGP_Brno

Nog nooit had Pedrosa op het Tsjechische circuit een MotoGP race weten te winnen. De afgelopen twee jaar had de kleine Spanjaard zelfs van de pole mogen vertrekken, maar ook dat had hem geen overwinning gebracht. In 2010 eindigde Pedrosa nog op de tweede plaats, het afgelopen seizoen kwam hij in de race ten val.

Ook dit jaar leek Pedrosa op de pole position af te stormen, maar de Repsol Honda coureur kwam in de kwalificatie ten val en moest daardoor overstappen op zijn tweede machine. Geplaagd door hevige vibraties bij die fiets moest Pedrosa genoegen nemen met de derde tijd, achter de Yamaha's van Lorenzo en Cal Crutchlow die daarmee voor het eerst van de eerste rij mocht vertrekken.

Pedrosa kende een goede start, maar kwam toch in het achterwiel van Jorge Lorenzo die lange tijd het veld wist aan te voeren. Lorenzo, die voor de kwalificatie qua setup terug was gegaan naar de allereerste test met de 1000cc, reed een ijzersterke race maar was niet in staat een gat met zijn landgenoot te slaan.

In de twaalfde ronde nam Pedrosa de leiding in de race, maar ook hij was niet in staat om bij zijn landgenoot weg te lopen. Het duo had inmiddels een voorsprong van bijna zes seconden op Cal Crutchlow opgebouwd, die voor het eerst sinds Jeremy McWilliams in 2000 voor een Brits podium in de MotoGP kon zorgen.

De ontknoping kwam in de laatste ronde, Lorenzo ging in het binnenstuk Pedrosa voorbij en wist de Repsol Honda coureur achter zich te houden. Bij het insturen van de laatste chicane zette Pedrosa zijn RCV213 echter alweer langszij, Lorenzo probeerde zijn lijn te houden maar moest bij het omleggen Pedrosa toch voor laten gaan.

Met een verschil van 0.178 seconden won Pedrosa de Grand Prix van Brno en maakte daarmee opnieuw vijf punten goed in het wereldkampioenschap. Cal Crutchlow finishte op de derde plaats, en snoerde daarmee veel critici de mond. Viede werd Andrea Dovizioso, op bijna twintig seconden van de racewinnaar.

De 12 ronde van het MotoGP kampioenschap verliep teleurstellend voor Ben Spies. De geplaagde Amerikaan had in de natte warmup nog de snelste tijd neergezet, maar had na de start een defecte koppeling en viel daardoor terug naar de 14e plaats. Na twee ronden was het probleem weg, waarna de Texaan aan zijn opmars kon beginnen. Spies pushte echter net iets te veel en kwam daardoor in de 9e ronde ten val.