Zoeken

Grand Prix Brno - MotoGP: uitslag race

14 augustus 2011
Na in de trainingen de rest van het veld op indrukwekkende wijze te hebben gedomineerd leek Dani Pedrosa op weg naar zijn eerste MotoGP overwinning op het Tsjechische Brno, maar een crash vroeg in de race maakte een eind aan dat plan en maakte de weg vrij voor Casey Stoner om onbedreigd zijn zesde overwinning van het seizoen bij te schrijven.

Casey_Stoner_Brno_MotoGP_2011

De 11e wedstrijd van het 2011 MotoGP seizoen leek hét weekend van Dani Pedrosa te worden, die in een uitstekende vorm verkeerde en met uitzondering van de natte derde vrije training het hele weekend de rest van het veld had gedomineerd. In de warmup training was de Repsol Honda coureur zelfs zeventiende seconde sneller dan Jorge Lorenzo, die na een moeizame vrijdag in de kwalificatie zijn zaken beter voor elkaar leek te hebben.

Met Pedrosa als enige coureur in staat om in de race 1'56-ers te draaien leek niets een overwinning in de weg te staan. Pedrosa nam kopstart in de race, maar zag bij het insturen van de vierde bocht Lorenzo langszij komen die bij het ingaan van de eerste bocht nog buitenom de tweede plaats van Stoner had overgenomen. Ook Dovizioso wist bij Stoner langszij te komen, maar bij het insturen van de tweede ronde hernam Stoner de derde positie weer van zijn teamgenoot.

Het trio werd op korte voet gevolgd door Marco Simoncelli, Ben Spies en Valentino Rossi die in de eerste ronde nog met teamgenoot Nicky Hayden moest afrekenen. Twee ronden lang wist Lorenzo het veld aan te voeren, maar bij het ingaan van de derde ronde maakte de wereldkampioen een stuurfout en zag Pedrosa en niet veel later ook Casey Stoner langszij komen. Lang mocht Pedrosa niet van zijn leidende positie genieten, in de vierde bocht gleed het voorwiel onder hem weg waardoor hij een zekere overwinning in rook op zag gaan.

De crash van Pedrosa maakte de weg vrij voor Casey Stoner om zijn zesde overwinning van het seizoen te kunnen scoren. De Australiër, die dit weekend bekend maakte dat hij vader zal gaan worden, had het hele weekend last van een onwillige RCV212. Overnacht had het team nog aanpassingen aan de machine gedaan, die in de warmup training een averechts effect bleken te hebben. Het team nam een gok door na de warmup de setting opnieuw aan te passen, die de fiets weer op het niveau van de kwalificatie wist te brengen.

Terwijl Lorenzo de grootste moeite had zich in het gevecht om de tweede plaats te blijven mengen besloot Stoner echter meer risico dan in de kwalificatie te nemen en kon daardoor gestaag weglopen bij de rest van het veld. In de vijfde ronde moest Lorenzo, die als een van weinige coureurs voor de zachte voorband had gekozen, het hoofd buigen voor Andrea Dovizioso. Vier ronden lang bleef Lorenzo in het achterwiel van de Italiaan, wist zich weer naar de tweede plaats terug te rijden, maar zag in de 12e ronde niet alleen de Repsol Honda maar ook de San Carlo Honda van Simoncelli langszij komen.

Lorenzo leek zelfs onder druk van zijn teamgenoot Ben Spies te komen, die met Valentino Rossi en Alvaro Bautista in gevecht was om de vijfde plaats. Lorenzo wist echter een kleine voorsprong op Spies te behouden, die op zijn beurt weer een klein gaatje had op de sterk rijdende Rossi en Bautista. Rondenlang leek Bautista zelfs Rossi onder vuur te kunnen leggen, maar met nog zes ronden te gaan schoof het voorwiel onder de Spaanse Suzuki rijder vandaan.

Stoner won de Grand Prix van Brno met een voorsprong van zesenhalve seconde op Andrea Dovizioso, die zijn landgenoot Marco Simoncelli bijna één seconde voor wist te blijven. Lorenzo wist in de slotfase weer acceptabele rondetijden te rijden en leek het gat met Simoncelli weer te kunnen dichten, maar deze pareerde op tijd en scoorde daarmee zijn allereerste en langverwachte podiumplaats in de MotoGP.  Voor Lorenzo een bittere pil, hij zag zijn achterstand op Stoner in één klap van 20 naar 32 punten groeien.

Met zijn vijde plaats deed Ben Spies op Brno opnieuw goede zaken, evenals de beide Ducati fabriekscoureurs die met een 6e en 7e plaats een uitstekend resultaat neerzetten. Voor Rossi was het voor het eerst dit seizoen dat hij zich redelijk comfortabel achter de fabrieks Honda's en Yamaha's kon nestelen en op de streep 'slechts' 12 seconden moest toegeven op racewinnaar Casey Stoner.

Grand Prix Brno - MotoGP, uitslag race:
1 Casey STONER AUS Repsol Honda Team 43'16.796
2 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team 6.532
3 Marco SIMONCELLI ITA San Carlo Honda Gresini 7.792
4 Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Racing 8.513
5 Ben SPIES USA Yamaha Factory Racing 10.186
6 Valentino ROSSI ITA Ducati Team 12.632
7 Nicky HAYDEN USA Ducati Team 23.037
8 Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3 24.189
9 Hiroshi AOYAMA JPN San Carlo Honda Gresini 25.202
10 Hector BARBERA SPA Mapfre Aspar Team MotoGP 36.566
11 Toni ELIAS SPA LCR Honda MotoGP 36.679
12 Randy DE PUNIET FRA Pramac Racing Team 37.109
13 Loris CAPIROSSI ITA Pramac Racing Team 48.911
DNF    
14 Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP 6 laps
15 Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing 10 laps
16 Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 16 laps
17 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team 20 laps
DNS    
 John HOPKINS USA Rizla Suzuki MotoGP 
    

Tussenstand na 11 wedstrijden:    
1 Casey STONER AUS 218 
2 Jorge LORENZO SPA 186 
3 Andrea DOVIZIOSO ITA 163 
4 Valentino ROSSI ITA 118 
5 Dani PEDROSA SPA 110