Zoeken

GP Valencia - 125cc

8 november 2007

FaubelTalmacsi.jpgIn de kwalificatie was Talmacsi pas op het allerlaatst in staat om Faubel, die voor eigen publiek graag wat wou laten zien,  van de pole te verdrijven. Beide titelkandidaten stonden dus naast elkaar op de startgrid. Doordat Sergio Gadea de derde tijd op de klokken wist te zetten waren de eerste drie startplekken voor de teamgenoten van het Asparteam.  Lukas Pesek sloot de gelederen op de eerste startrij. Pablo Nieto had goed getraind voor eigen publiek en mocht vanaf de vijfde plek vertrekken. De tweede startrij bestond verder uit Simone Corsi, Nico Terol en Mattia Pasini. Pol Espargaro, die vorige wedstrijd op de eerste startrij stond, kwam nu niet verder dan een negende plek. Onze landgenoot Joey Litjens kwam niet verder dan een 32e startplek maar hij had ook wat pech door een harde valpartij.

Bij de start van de wedstrijd was het juist Espargaro die een superstart maakte net zoals in de vorige wedstrijd en iedereen voorbij vloog alsof ze stilstonden. Hij pakte dan ook de leiding, vlak voor Nieto die ook goed weg was. Ook Randy Smith kwam goed mee met Espargaro en was direct voorin te vinden. Talmacsi en Faubel kwamen wat minder goed uit de verf in het begin met een vierde en zevende positie. Ook Gadea had geen geluk in het begin en kon na zich verremd te hebben de inhaalrace op de kop beginnen.

Talmacsi liet duidelijk merken vol voor de winst te willen gaan en bij het ingaan van de tweede ronde vocht hij zich in korte tijd naar de eerste plek toe. Hij kon zodoende het tempo bepalen en proberen weg te lopen van de achtervolgers. Faubel kon natuurlijk niet achterblijven en moest naar voren komen om de aansluiting bij Talmacsi niet te verliezen. Nieto lag op de tweede plek en Faubel kwam Pesek en Smith voorbij en nam de derde plek over.  Terwijl Talmacsi deed wat hij moest doen en een kleine voorsprong opbouwde was het zaak voor Faubel om Nieto snel te passeren om zo te proberen het gat naar de man op kop dicht te rijden. Espargaro zakte na zijn bliksemstart wat verder weg in het veld en kreeg Pasini in zn nek om plek zes.  Na een aantal rondes was Talmacsi weg van het veld, met Faubel hard bezig om het gat dicht te rijden. Achter Faubel volgden Pesek, Nieto en Pasini, maar niemand kon het tempo maken van de voorste twee rijders. Faubel deed wat hij moest doen en na 10 rondes racen zat hij in de positie om het Talmacsi lastig te maken. Hij moest ervoor zorgen dat het tempo omlaag zou gaan waardoor de rest zou kunnen bijsluiten. Bij winst van Faubel moest Talmacsi wat meer punten verliezen en dat kon alleen als er een paar mannen voor hem zouden finishen.

Faubel.jpg

Faubel op weg naar Talmacsi

Er ontstond een felle strijd om de eerste plek tussen Talmacsi en Faubel waarbij de laatste telkens aan het eind van het rechte stuk puur op snelheid voorbij kon komen, waarna Talmacsi meestal direct kon counteren in de bocht die erop volgde. Het gevecht ging kuip aan kuip waarbij menig toeschouwer af en toe t hart vasthield, beide kemphanen gaven elkaar geen duimbreedte toe. Gevolg hiervan was natuurlijk wel dat het tempo omlaag ging wat de kans aan de achtervolgers gaf om het gat naar de kop dicht te rijden.
Met nog 10 rondes te gaan was het Faubel die de fout in ging aan het eind van het rechte stuk en wat meters verloor op Talmacsi. Zonder de aanhoudende druk van Faubel kon hij weer in zijn eigen ritme rijden en pogen de voorsprong weer uit te bouwen.
Achter het spannende gevecht om de kop was het Gadea die langzaam op stoom kwam en steeds verder naar voren reed met Pasini en Pesek op sleeptouw. Met nog 4 rondes op de klok was het Faubel die weer de aansluiting had bij Talmacsi en vol de druk op de ketel had in een ultieme poging het tempo naar beneden te halen. Wederom hadden de heren het met elkaar aan de stok en was er sprake van close racing en een mooi gevecht. Hierdoor kwam de achtervolgende groep met nog 2 rondes te gaan zich melden bij de koplopers. Ze hadden niet de macht zich te bemoeien met de twee koplopers die de laatste ronde indoken met Talmacsi op kop. In de laatste bocht was het Faubel die voor eigen publiek op z'n minst dan toch die overwinning wou en zijn motor voorbij Talmacsi drukte. Gelukkig voor beide coureurs ging dit goed en dus was het Faubel die de overwinning pakte, voor Talmacsi die zich kampioen mocht noemen. Het podium werd aangevuld met de derde Aspar-rijder Gadea. Pasini werd vierde voor Pesek die achter zich een groot gat had naar de rest van het veld. Joey Litjens kwam uiteindelijk als 24e over de finish.

Valencia_Litjens.jpgJoey Litjens:

Dit is de moeilijkste race van het seizoen geweest. Alles doet pijn en ik kan niet eens fatsoenlijk bewegen. In het begin ging het nog wel en met de goede start wist ik veel posities goed te maken. Na een aantal ronden kreeg ik een terugval omdat het bijna niet te doen was met de pijn. Maar dit is de laatste race van het seizoen en ik wilde die persé finishen. Ik heb toen mijn tanden op elkaar gebeten en ben ervoor gaan zitten. De adrenaline verzachte de pijn en mijn rondetijden gingen naar beneden waardoor ik kon strijden om de 23e positie. Jammer genoeg pakte Mike DiMeglio mij net op de streep en werd ik 24e. Daarna kwam de pijn weer terug en kon ik amper van de motor afstappen. Toch ben ik blij en tevreden over de race. Nu gaan we de winter in en heb ik voldoende tijd om te herstellen.

Met zijn overwinning in het WK is Gabor Talmacsi de eerste Hongaar in de geschiedenis van de MotoGP die dit voor elkaar heeft gekregen, voor Aprilia betekende dit de 7e wereldtitel. In 2006 was het nog Bautista die hen de titel schonk.

Gabor Talmacsi: 

Ik weet niet wat ik moet zeggen, maar het is een fantastisch gevoel! De race was heel erg hard, ik probeerde alles maar elke keer kwam Faubel me op het rechte stuk weer voorbij en probeerde hij het tempo eruit te halen, dat was zijn taktiek maar het was niet genoeg om me te kunnen stoppen.

Hector Faubel heeft de tweede plaats in handen met uiteindelijk vijf punten achterstand op Talmacsi. Tomoyoshi Koyama, die de laatste wedstrijd redelijk anoniem rondreed, pakte uiteindelijk de derde plaats in het WK met 11 punten voorsprong op Lukas Pesek.

podiumWK.jpg

Het WK-podium 

Voor de volledige uitslag en eindstand.