Zoeken

GP Turkije - 250

23 april 2007

Lorenzo grijpt mis en..

Dovizioso sleept overwinning uit het vuur.

De 250 coureurs hadden op vrijdagmorgen eveneens te maken met een wat nat Istanbul Park circuit waarop Jorge Lorenzo de snelste tijd reed in de eerste vrije training. In de eerste kwalificatie liet Alvara Bautista zich van zijn beste kant zien en kwam tot de snelste tijd met zijn Master-Apfre Aspar Aprilia. De tweede vrije training werd ook door Lorenzo gedomineerd maar de afsluitende kwalificatie was een prooi voor Andrea Dovizioso die de Scott-Racing Honda op de polepositie wist zetten.  Ook de 250 race was er een om van te smullen. Andrea Dovizioso schoot als uit een katapult van zijn polepositie en leek al direct een gaatje te slaan. Maar hij was niet de enige want ook Thomas Luthi kende een raketstart en stuurde de Emmi-Café Latte Aprilia op de tweede plek de bochtencombinatie na start/finish door, gevolgd door Alvaro Bautista, Jorge Lorenzo, Alex de Angelis en Mika Kallio. Diens teamgenoot Hiroshi Aoyama maakte de eertse ronde niet vol en kwam oneervol met de RedBull KTM ten val. Hij wist zijn machine wel op te rapen en de race te vervolgen maar zocht even later de pits op.

Thomas Luthi werd al snel een aantal plaatsen teruggezet door Bautista en Lorenzo, en Bautista stootte zelfs na de vierde ronde door naar de leiding en trachtte, samen met Dovizioso, weg te rijden. Voor Marco Simoncelli leek het feest na acht ronden over. Op een achtste plaats rijdend had hij al een "momentje" meegemaakt en nu ging hij over het voorwiel onderuit. Hij raapte echter zijn Metis-Gilera weer op en vervolgde zijn race!

Ondertussen kwam Andrea Dovizioso in de slingers voor start/finish naar de leiding door Bautista te verrassen. Jorge Lorenzo, die in het begin even het tempo leek te moeten laten zakken, versnelde halverwege de race en vondt in de twaalfde ronde aansluiting bij Bautista en Dovizioso en na de "Faux Rouge"-heuvel stootte hij zelfs door naar de leiding! Dovizioso, die door die actie verrast was en net wilde insturen, raakte Lorenzo maar beiden bleven overeind. Op diezelfde plek verremde Bautista zich een aantal ronden later en raakte daardoor van zijn lijn waardoor er twee duellerende tandems ontstonden; Lorenzo met Dovizioso en Bautista met de Angelis. Die "Faux Rouge"-heuvel, en dan vooral bocht 14 die erna volgt, bleek in alle races een scherprechter te zijn. De coureurs komen namelijk vol over die heuvel en moeten dan aanremmen voor de twee slingers voor start/finish en dat levert schitterende remacties op. Een soort Geert Timmer maar dan heuvel af. In de vijftiende ronde wist Andrea Dovizioso onderaan de heuvel, bij het insturen van die bocht 14, weer aan de leiding te komen terwijl het duo Bautista en de Angelis weer aansluiting leek te gaan vinden. De achterstand van de achtervolgers was op dat moment groot. Thomas Luthi, op een vijfde plaats, had een achterstand van 12 seconden, het duo Kallio en Simon 18 en Hector Barbera op plaats acht al 38 seconden!

Andrea Dovizioso stuurt als eerste "bocht 14" in voor Bautista (19) en Lorenzo.

Met nog drie ronden te gaan zag het er niet goed uit voor Dovizioso want Lorenzo zette zijn Fortuna-Aprilia weer voor de Master-Apfre Aspar Aprilia van Bautista en "Dovi" werd terug verwezen naar de derde plaats waardoor een eventuele overwinning weer verder weg leek. Echter in de voorlaatste ronde zette Dovizioso alles op alles en stak in de laatste bocht voor het opkomen van het rechte eind brutaal Bautista voorbij om aan het eind van de laatste ronde (inderdaad, onderaan de heuvel bij het insturen van bocht 14!) Lorenzo opzij te zetten en zo de overwinning voor zich op te eisen!

Andrea Dovizioso:

Dat was een behoorlijk belangrijke race. Het ging hard en er werd hard gevochten met hier en daar wat contact! Deze overwinning is van vitaal belang voor het kampioenschap dat voor ons niet al te best van start ging. Het was moeilijk en er zullen voor niemand makkelijke races zijn dit seizoen.

Alvaro Bautista dacht te kunnen profiteren maar vergiste zich en zag Lorenzo weer voorbij komen. Alex de Angelis had dit alles goed kunnen bekijken vanaf de vierde plaats en op die positie kwam hij ook over de finish, op ruim vier seconden achterstand. Thomas Lüthi pakte op gepaste afstand de vijfde plaats, Mika Kallio, Julian Simon, Hector Barbera, Marco Simoncelli en Fabrizio Lai de plaatsen zeven tot en met tien.

Voor de volledige uitslag en tussenstand.